De dertigste Open Monumentendag, in het weekend van 10 en 11 september, staat geheel in het teken van iconen en symbolen. Deze jubileum editie legt daarmee de focus op monumenten en objecten met een bijzondere extra betekenis.

Hedendaags en historisch

Tijdens de Open Monumentendag zijn meer dan vierduizend monumenten in heel Nederland gratis te bezoeken. Zo kun je op plekken komen, waar je normaal niet zo snel komt. Vele monumentale toppers en iconen van de afgelopen dertig jaar worden tijdens deze jubileum editie weer opengesteld. Met historische én hedendaagse symbolen en iconen wordt aandacht gevraagd voor zeer uiteenlopende gebouwen, maar ook voor accenten in het (straat)landschap en iconen en symbolen in de monumenten zelf. Bijvoorbeeld in de ornamenten, schilderingen en reliëfs als de symboliek van het gebouw en de verwijzingen naar religie of macht.

Open iconen

In aanloop naar de Open Monumentendag kun je het Open Monument van de maand bezoeken. Zo worden verschillende Nederlandse Monumenten extra uitgelicht. Houd de website van Open Monumentendag in de gaten voor het Open Monument van de maand augustus. Daarnaast worden er dagelijks nieuwe Open Monumenten aan het programma toegevoegd. Iconen die zeker opengaan dit jaar zijn: De Inktpot in Utrecht, landgoed Elswout in Overveen, de Synagoge in Enschede en de Suikerfabriek in Moerdijk. Ieder op zich een icoon voor de omgeving en een symbool van zijn tijd.

Landelijke opening

Met het thema ‘Iconen en symbolen’ sluit de Open Monumentendag aan bij het Jheronimus Bosch-Jaar 2016. Jeroen Bosch (1450-1516) kan met recht de beroemdste middeleeuwse schilder van Nederland worden genoemd. Al meer dan vijfhonderd jaar weet Jheronimus Bosch bewonderaars te boeien met zijn eigenzinnige symboliek en zijn verbeeldingskracht. Daarmee is ’s-Hertogenbosch, de stad van Jheronimus Bosch, een passende plek om in september de aftrap te geven van de dertigste Open Monumentendag.

Open Monumentendag vindt plaats in het weekend van 10 en 11 september in heel Nederland.

Deel dit artikel