Naar aanleiding van het overlijden van Aart Staartjes, werd de Opium Special van de acteur opnieuw uitgezonden. In deze special, voor het eerst uitgezonden in 2012, maakte presentator Cornald Maas met hulp van familie en tv-collega’s van Aart Staartjes (1938) een bijzonder portret over de peetvader van de Nederlandse kindertelevisie.

Generaties kinderen groeiden met hem op. Van de Stratemakeropzeeshow, J.J. de Bom, voorheen de kindervriend, de film van Ome Willem tot aan Sesamstraat en Het Klokhuis. Staartjes was de man die tal van baanbrekende kinderseries bedacht en zich nimmer voor een karretje liet spannen.

aart_staartjes_opium_special_in_memoriam_sesamstraat_tommie.jpg
Als Meneer Aart in Sesamstraat
aart_staartjes_opium_special_in_memoriam_sesamstraat_tommie.jpg

Taboes doorbreken

In de special spreekt Cornald onder meer met zoon Paul Staartjes, over de scheiding van zijn ouders en over de ingrijpende gevolgen die dat voor het gezin had. Ook Theo Maassen komt aan het woord, hij steekt zijn bewondering voor Staartjes niet onder stoelen of banken. Als kind bekeek hij steevast de Stratemakeropzeeshow, een voor die tijd zeer openhartige kinderserie waarin meneer Aart vele taboes doorbrak. Dat gebeurde met een bijzonder schrijverscollectief; samen met onder anderen Joost Prinsen, Wieteke van Dort, Hans Dorrestijn en Karel Eykman.

Nieuwe dimensie aan kindertelevisie

Jaren later werkte Maassen met zijn idool samen aan de geroemde televisieserie Waltz, waarin een circusfamilie op haar laatste benen loopt. Joost Prinsen vertelt over zijn loopbaan en over de manier waarop Staartjes kindertelevisie een nieuwe dimensie gaf. Dat hier ook een lastige kant aan zat komt eveneens aan de orde.

Deel dit artikel