Schrijver en dichter Remco Campert is op 92-jarige leeftijd overleden. Campert kreeg grote bekendheid met het boek 'Het leven is vurrukkulluk' (1961) en ontving onder andere de P.C. Hooftprijs

Ter nagedachtenis aan Remco Campert wordt de Opium-special uit 2013 uitgezonden, die helemaal in het teken stond van de schrijver, dichter en columnist Deze special is te zien op maandag 4 juli 2022 om 23.45 uur op NPO 1. Daarna is de uitzending terug te kijken via NPO Start. 

De Opium-uitzending uit 2013 belicht het het leven en werk van Campert. Cornald Maas sprak met de schrijver over de tijd en hoe die te vergelijken is met de tijd waarin het voor hem allemaal begon.

Naast Campert komen ook vrienden, bewonderaars en collega’s aan het woord zoals Kees van Kooten en Jan Mulder. Zij vertellen over hun vriendschap met Campert en hoe ook zij door hem beïnvloed zijn. Wat is de aantrekkingskracht van Campert en zijn werk? Daarnaast sprak Maas met schijfster Alma Mathijsen en gitariste/componiste Corrie van Binsbergen.

Gedichten, romans, verhalenbundels én columns 

Remco Campert werd bij het grote publiek bekend als lid van de 'Vijftigers', een schrijverscollectief met daarin grote namen als Hugo Claus en Lucebert. Sinds hij met de andere 'Vijftigers' in de jaren vijftig opkwam behoorde hij onafgebroken tot het Nederlandse literatuurlandschap. Dankzij de grote toegankelijkheid van zijn schrijven is zijn proza, maar ook zijn poëzie bij een groot publiek geliefd. 

Campert geldt als een van de belangrijkste auteurs van Nederland. Zijn roman 'Het leven is Vurrukkulluk' wordt beschouwd als een klassieker in de Nederlandse literatuur. Daarnaast schreef hij bekende boeken als 'Liefdes Schijnbewegingen' (1963), 'Tjeempie!' of 'Liesje in Luiletterland' (1968) en 'Tot Zoens' (1986). Camperts werk werd meerdere malen gelauwerd, in 1976 kreeg hij de P.C. Hooftprijs en in 2011 de Gouden Ganzenveer.

Campert had een vruchtbaar schrijversleven, met ruim honderd romans, verhalenbundels en gedichtenbundels. Daarnaast publiceerde hij talloze columns. Veel succes haalde Campert met de dagelijkse column op de voorpagina van de Volkskrant die hij tien jaar lang samen met Jan Mulder schreef. Met deze laatste en met schrijver Bart Chabot, toerde Campert nog op 80-jarige leeftijd langs de Nederlandse theaters. 

Deel dit artikel