Inspireert Rembrandt van Rijn 350 jaar na zijn dood nog steeds andere kunstenaars? Nou en of! Dat bewijst de tentoonstelling Inspired by Rembrandt.

Voor wie denkt dat er in het Amsterdamse Rembrandthuis alleen werk van Rembrandt te zien is, zal deze tentoonstelling een aangename verrassing zijn. Sinds ruim honderd jaar verzamelt het museum ook werken van anderen. Met name grafische kunstenaars die qua thematiek of manier van werken verwant zijn aan de meester van het licht. Inspired by Rembrandt toont de opmerkelijkste voorbeelden uit de verzameling, met werk van onder andere Hercules Segers, Edgar Degas, Pablo Picasso, Horst Janssen en Glenn Brown.

Landschapsetsen

Ook de landschapsetsen van Utrechter Charles Donker (1940) zijn te zien. ‘Net als Rembrandt is Donker een meester in observeren’, zegt Epco Runia, Hoofd Collectie van het Rembrandthuis. ‘Beiden hebben een enorm vaardige hand en een geweldige techniek. Donker maakt gedetailleerde en sprankelende landschappen. In zijn etsen licht hij kale boomtakken en de weerspiegeling in het water zo mooi uit dat ze nog meer opvallen dan wanneer je zelf in de natuur zou staan.’

Charles-Donker--Struiken-en-stammen.jpg
Bron: Museum Het Rembrandthuis
Struiken en stammen in sneeuwlandschap (1982-83) - Charles Donker
Charles-Donker--Struiken-en-stammen.jpg

Suggestieve stip

Als je hun landschapsetsen naast elkaar houdt, springen ook de verschillen tussen de kunstenaars in het oog. Donker etst gedetailleerd, waar Rembrandt juist schetsmatig werkt. ‘Met een paar lijnen geeft Rembrandt zijn kunst enorme zeggingskracht. Hij plaatst een suggestieve stip en je hersens maken daar vanzelf een vogel van. Door Rembrandt met anderen te vergelijken, zie je hoe ongelofelijk invloedrijk hij is geweest én nog steeds is.’

Inspired by Rembrandt is van 7 juni t/m 1 september in Museum het Rembrandthuis Amsterdam te zien. Dit artikel is verschenen in het zomernummer 2019 van MUZE, het gratis blad voor kunstleden van AVROTROS. Een gratis proefexemplaar ontvangen? 

Deel dit artikel