VondelCS, het Media & Cultuur LAB van AVROTROS in het Vondelpark, is vanaf deze week een jaar lang uitgebreid met een ‘hubble’ waar telkens drie weken lang een andere internationale fotograaf in verblijft.

Het 100% duurzame huisje van 9 m2 bij VondelCS is een initiatief van Docking Station in samenwerking met VondelCS.

Lidy klein Gunnewiek, directeur Vondel CS legt uit: “Onze eerste gast is Terje Abusdal uit Noorwegen. Hij werkt hier de komende drie weken. De verhalen die de fotografen willen vertellen tijdens hun verblijf hebben altijd een maatschappelijke relevantie. De fotografen die we hier ontvangen noemen we Dockers. Deze samenwerking sluit goed aan bij VondelCS, omdat we graag een podium bieden aan talent.”

Het fotografieplatform Docking Station brengt de Dockers in contact met meerdere experts uit een creatieve netwerk, zij helpen hen om het sociaal geëngageerd verhaal onder de aandacht te brengen bij een groot publiek. Daarnaast vinden er het komende jaar meerdere evenementen rondom Docking Station plaats in VondelCS.

"Onze kijk op de wereld wordt mede bepaald, beïnvloed, geduid, gesteund, tegengesproken en geprikkeld door zogenoemde visual storytellers. Deze moderne troubadours kijken, signaleren en leggen de wereld vast. Dat deze visual stories ons vaak niet bereiken, komt doordat deze storytellers vaak niet weten hoe zij hun beelden kunnen smeden tot een helder samenhangend geheel en welke media of kanalen zij hiervoor kunnen gebruiken. Veel waardevolle visual stories blijven hierdoor liggen of nog erger, worden vergeten." Aldus Marga Rotteveel een van de oprichters van Docking Station.

Eerste bewoner Terje Abusdal


Terje Abusdal (Noorwegen) heeft een duidelijke stijl die veel humor bevat. Abusdals manier van fotograferen is intrigerend en 'outside the box'; zijn werken vangen onmiddellijk de aandacht van de kijkers, maar bij nadere bestudering vertellen zijn werken allemaal een verhaal. Hij volgt zijn eigen pad en richt zijn camera op locaties en gebeurtenissen die velen niet zouden opmerken. Tijdens zijn verblijf in Docking Station bij VondelCS focust hij zich op visual storytelling over the Forest Finns. Dit was een etnische emigranten groep die zich in de 17de eeuw vestigde in de bossen tussen Noorwegen en Zweden.

Deel dit artikel