Van 28 maart t/m 3 april organiseert het Franse #MuseumWeek het eerste wereldwijde culturele evenement op Twitter.

Meer dan 3.000 internationale musea, galerieën en culturele instellingen uit 69 verschillende landen komen op Twitter bijeen om volgers een kijkje achter de schermen te geven. Elke dag houden de instellingen de kunstliefhebbers op de hoogte door content te tweeten met elke dag een andere hashtag.

De #MuseumWeek ging op maandag van start met de hashtag #secretsMW, waarmee de deelnemende musea hun best bewaarde museumgeheim konden prijsgeven. Het Rijksmuseum tweette bijvoorbeeld dat een x-ray van één van Breitner’s schilderijen eerdere composities van het schilderij liet zien.

De tweede dag weidde #MuseumWeek aan de mensen, zowel bekend als anoniem, die van groot belang waren voor de deelnemende instellingen. Zo tweette het Van Gogh Museum onder de hashtag #peopleMW het schilderij ‘Amandelbloesem’ van Van Gogh. De schilder maakte dit schilderij voor zijn pasgeboren neefje Vincent Willem, die later de oprichter van het Van Gogh Museum zou worden.

Woensdag 30 maart staat in het teken van architectuur. Onder de noemer #architectureMW vertellen de musea verhalen over hun gebouwen, tuinen, buurten en andere belangrijke aspecten van hun locatie. Het British Museum postte bijvoorbeeld oude foto’s van de iconische Reading Room van het museum.

De komende dagen tweeten de musea nog over cultureel erfgoed (#heritageMW), toekomstplannen (#futureMW), de kunstwerken (#zoomMW) en wat ze het beste vinden aan hun eigen instelling (#loveMW).

Volg #MuseumWeek tot en met 3 april op Twitter voor nog meer verhalen over de deelnemende culturele instellingen.

Deel dit artikel