Al eeuwen houdt de vraag wie Mona Lisa was kunsthistorici bezig. Door middel van een nieuwe fototechniek is het nu mogelijk het schilderij onder het schilderij te bekijken, maar of dit nu meer duidelijkheid schept...

Nieuwe fototechniek

Door middel van een nieuwe fototechniek is het onderzoeker Pascal Cotte gelukt om door de verschillende verflagen van de Mona Lisa heen te kijken. Dit doet hem concluderen dat er onder het portret van Mona Lisa een heel andere vrouw afgebeeld staat. Dit is volgens Cotte de ├ęchte Mona Lisa, hetgeen betekent dat we de vrouw die we al eeuwen Mona Lisa noemen dat helemaal niet is. Het is niet de eerste keer dat Cotte een grote ontdekking doet bij de Mona Lisa. Eerder kreeg hij het voor elkaar de echte kleuren van het schilderij te ontdekken.

BBC Documentaire

Voor de BBC maakte kunsthistoricus Andrew Graham-Dixon een documentaire over de ontdekking van Cotte. Volgens Dixon zet Cotte de hele kunstgeschiedenis op zijn kop, en moet misschien zelfs de naam van het schilderij verandert worden. Niet iedereen is het overigens eens met het statement van Cotte dat er een andere vrouw afgebeeld staat. Volgens andere kunsthistorici is het enkel een eerdere versie van de Mona Lisa. Volgens hen was het voor kunstschilders heel normaal om verschillende versies van hetzelfde schilderij over elkaar heen te schilderen.

Deel dit artikel