Presentator Ab Nieuwdorp verraste Jeroen van Veen op vrijdag 22 april 2016 met de NPO Radio 4 Prijs. In een speciale live-uitzending van het radioprogramma De Klassieken in Den Haag kreeg de componist en pianist de prijs voor zijn inzet om klassieke muziek toegankelijk te maken voor zoveel mogelijk mensen. Van Veen kreeg de prijs uit handen van componist Jacob ter Veldhuis.

De NPO Radio 4-jury heeft bijzondere waardering voor het werk van Jeroen van Veen:

“Met zijn muziek en opvallende ligconcerten bereikt en boeit hij keer op keer een uitzonderlijk breed publiek. Met zijn unieke repertoirekeuze, concerten op bijzondere locaties en zijn herkenbare invloeden van jazz, blues, techno en trance in zijn muziek weet hij ook veel jongeren te bereiken. Daarnaast is Jeroen van Veen een begenadigd verteller. Als geen ander weet hij onder woorden te brengen wat muziek bij mensen teweegbrengt.”

In de feestelijke uitzending van De Klassieken waren optredens te horen van Jeroen en Sandra van Veen, Fred Oldenburg, Mike del Ferro, Douw Fonda en accordeonduo Toeac.

NPO Radio 4 Prijs

De klassieke zender reikt de NPO Radio 4 Prijs jaarlijks uit aan een musicus, ensemble of concertinstelling die op een onderscheidende manier klassieke muziek toegankelijk maakt voor een breder publiek. Aan de prijs is een sculptuur verbonden en een geldbedrag van 5000 euro, te besteden aan een zelf te kiezen goed doel. Violist Theo Olof, dirigent Jaap van Zweden, het Nederlands Blazers Ensemble, dirigent Jan Willem de Vriend, zangeres Tania Kross en het Prinses Christina Concours ontvingen eerder de NPO Radio 4 Prijs.

Jeroen van Veen

Jeroen van Veen (46) studeerde piano aan het Utrechts Conservatorium bij Alwin Bär en Håkon Austbö. Hij specialiseerde zich als pianist en componist in minimal music.

Jeroen van Veen speelt naar eigen zeggen in op de behoefte aan beleving, voor jong en oud. Zo organiseert hij lig- en Twitter-concerten, en maakt hij muziek op een piano gemaakt van Lego-blokjes. Een uitzonderlijke band heeft Jeroen van Veen met Canto Ostinato, de beroemde compositie van Simeon ten Holt, die vooral in Nederland ongekende populariteit geniet. Als ambassadeur van dit muziekstuk treedt hij al jaren op in binnen- en buitenland, samen met zijn vrouw Sandra, maar ook in grotere bezettingen.

Kijk de uitreiking van de NPO Radio 4 Prijs terug:

 

Deel dit artikel