De ontwerpen van digitaal designer en kunstenaar Joris Laarman gaan de hele wereld over. In het Groninger Museum is momenteel voor het eerst een grote overzichtstentoonstelling van zijn werk te zien.

Bone Chair

Joris Laarman (1979) is een van de opvallendste ontwerpers van dit moment. In zijn lab in Amsterdam speelt hij met de mogelijkheden die opkomende technologieën bieden, nu en in de toekomst. Aan zijn werk komt weinig timmerwerk van pas, alles komt namelijk uit 3D-printers gerold. Samen met ingenieurs, programmeurs en ambachtslieden experimenteert Laarman op het snijvlak van kunst, wetenschap en technologie, waarbij het maakproces vaak net zo vernieuwend is als het eindresultaat. Joris Laarman stuurde in 2003 af aan De Design Academy in Eindhoven met de rococo Heatwave, een verwarming die juist door zijn aparte designvorm de hitte beter verspreid dan een gewone radiator. In 2006 ontwierp hij zijn meest spraakmakende werk, de Bone Chair. Dit is een stoel gebaseerd op de groei van botten. Ook deze stoel is in de tentoonstelling te zien.

Joris Laarman Lab

De overzichtstentoonstelling Joris Laarman Lab is het begin van een wereldtournee. Na Groningen zal de tentoonstelling ook naar steden als Parijs en New York gaan.

Hollands Design

In de meubel-aflevering van Hollands Design uit 2009 kwam de Bone Chair van Laarman ook al aan bod. In de uitzending beschrijft hij het in elkaar zetten van zijn stoel als ‘archeologisch onderzoek’. Benieuwd wat hij nog meer te zeggen heeft over zijn wereldberoemde stoel?

Kijk hier de uitzending van Hollands Design over de Bone Chair terug

Joris Laarman Lab is nog tot 10 april 2016 te zien in het Groninger Museum in Groningen.

Deel dit artikel