De jury: 'Joris speelt cello op een zeer hoog niveau, waarbij hij de luisteraar van begin tot eind meeneemt'.

De Dutch Classical Talent Award bestaat uit een geldbedrag van €10.000, een bronzen beeld van Marianne Houtkamp en naamsvermelding in de Eregalerij bij de Kleine Zaal van Het Koninklijk Concertgebouw. De andere finalisten waren sopraan Nora Fischer en slagwerker Niek Kleinjan. Juryvoorzitter Willemijn Mooij roemde Joris van den Berg om zijn 'ontroerende en fascinerende spel, met mooie spanningsbogen.' Ook gaf de jury een groot compliment aan Martijn Willers, die een volwaardige duopartner is.

Bekijk de uitreiking:

 

Dutch Classical Talent

Dit is een prijs voor het jong klassiek talent van Nederland. Via audities kiest een vakjury drie of vier finalisten die het Tour & Award-traject doorlopen. De laureaten ontwikkelen zich in een coachingsprogramma en geven een tour langs elf concertzalen van Nederland. Het traject eindigde met een finale in de Kleine Zaal van Het Concertgebouw op 18 mei.

Dutch Classical Talent (vroeger onder de namen 'het Vriendenkrans Concours' en 'Het Debuut') is een begrip in de Nederlandse klassieke muziekwereld. Onder de illustere winnaars van de eerste decennia bevinden zich Anner Bijlsma (1955), hoboïst Han de Vries (1962) en saxofonist Arno Bornkamp (1986). Nieuwere winnaars waren Ties Mellema (saxofoon) in 2004, Lavinia Meijer (harp) in 2005 en het Van Bearle Pianorio in 2011. Vorig jaar won het Berlage Saxofoon Kwartet.

Joris van den Berg

Joris studeerde af met de hoogste onderscheiding en ontving de Gold Medal en het International Artist Diploma van het Royal Northern College of Music. In 2006 won hij het eerste Nationaal Celloconcours. Ook in 2006 startte hij een duo met pianist Martijn Willers, samen hebben zij het DCT traject afgelegd. De jury roemde hun perfecte samenspel, en over Joris: 'Wat een feest om naar te luisteren. Jij wil je verhaal vertellen, en dat hoor je vanaf de eerste noot.'

Bekijk het optreden:

 

Bekijk het optreden van Nora Fischer:

 

Bekijk het optreden van Niek Kleinjan:

 

Deel dit artikel