Het schilderij 'Stilleven met kersen en bierpul' van Jos van Riswick heeft de meeste stemmen gekregen en is daarmee winnaar geworden van de publieksprijs.

Jos van Riswick wint hiermee een Rembrandt Schilderkist van Royal Talens met verf naar keuze.

Realisme

Jos van Riswick: "Door de hoge mate van 'realisme' zeggen mensen vaak: 'net een foto' als ze mijn schilderijen zien. Maar er zijn toch vele kleine nuances waarin een schilderij verschilt van een foto, waardoor de afgebeelde objecten net iets tastbaarder lijken, ondanks dat het schilderij minder details bevat dan een foto. Dit is een van de dingen die mij fascineert bij 'realistische' schilderijen. Het is een directe weergave van wat de schilder ziet, en dat is bij iedere schilder net beetje anders. Door deze visuele ervaring word ik bij het zien van een goed schilderij altijd even helemaal in beslag genomen en stil in mijn hoofd. Dit hoop ik met mijn schilderijen ook bij mijn toeschouwers teweeg te brengen."

Wedstrijd

AVROTROS ging in november 2014 op zoek naar het beste/mooiste/meest originele stilleven en organiseerde een schilderwedstrijd waar iedereen aan mee kon doen. Uit ruim 2.800 stillevens maakte de jury, bestaande uit Stijn Huijts (directeur van het Bonnefantenmuseum), Willem de Winter (schilderijenexpert bij Tussen Kunst en Kitsch) en Ina van Zyl (beeldend kunstenares), een selectie van 25 schilderijen die kans maakten op zowel de publieks- als de juryprijs.

Juryprijs

De 21-jarige kunstacademiestudent Wouter van der Laan won de juryprijs. De jury vond het stilleven van Van der Laan verfrissend en energiek.

Bekijk de jurywinnaar

Expositie

Van 7 tot en met 23 december 2014 zijn de stillevens die door de jury geselecteerd werden te zien in VondelCS. Het winnende werk van Wouter van der Laan is te bezichtigen in het Bonnefantenmuseum in Maastricht.

Deel dit artikel