Dinsdag 25 maart 2014 werd bekendgemaakt welke 55 kunstenaars deze zomer in St. Petersburg mogen deelnemen aan Manifesta 10. Onder hen zijn grote kunstenaars als Joseph Beuys, Henri Matisse, Marlene Dumas én onze eigen Rineke Dijkstra.

Manifesta 10

Manifesta is dé Europese biënnale voor hedendaagse beeldende kunst. Kunstenaars uit de hele wereld worden uitgenodigd om hun werk op verschillende locaties in de stad te tonen. Het evenement wordt iedere twee jaar in een andere stad of regio georganiseerd en dit jaar is het de beurt aan het State Hermitage Museum in het Russische St. Petersburg.

Rusland

Deze locatie krijgt veel kritiek te verduren vanwege het conflict tussen Rusland en Oekraïne en vanwege de Russische 'antihomowet'. Maar curator Kasper König vindt iedere vorm van protest overbodig. Hij is van mening dat het juist nu belangrijk is dat de Manifesta in Rusland plaatsvindt, om een brug te slaan tussen Oost- en West-Europa.

Divers werk

De kunstenaars tonen bij Manifesta 10 zowel bestaand werk als nieuw werk dat zij in opdracht van de organisatie maakten. Het evenement vindt plaats van 18 juni tot 31 oktober 2014 in St. Petersburg.

Deel dit artikel