De winnaressen van de Junior Fotografiewedstrijd en publieksprijs van de AVROTROS Fotografiewedstrijd 2015, Meyke Noot (15) en Jonne op de Weegh (16), zijn dit weekend op pad geweest met Fotograaf des Vaderlands Ahmet Polat. In Foam Fotografie Museum Amsterdam en buiten op de gracht kregen ze tips bij het fotograferen. Polat: “Blijf een tijdje op dezelfde plek zitten en je onderwerpen komen als vanzelf op je af.”

Afgelopen zaterdag 19 maart was het zover. Winnaressen Meyke en Jonne mochten samen met Fotograaf des Vaderlands Ahmet Polat naar het Foam. Ze bezochten de verschillende exposities: ‘Blanco’ van Awoiska van der Meulen, ‘The Vintage Prints’ van Disfarmer en ‘Life in Colour’ van Jacques Henri Lartigue. Daarma gingen ze samen met de fotograaf de grachten op voor ‘the real thing’.

Tip 1: Goede camera

Polats eerste tip is dat je een goede camera moet kopen. Hij is zelf geen fan van grote elektronicawinkels omdat deze vaak niet gespecialiseerd zijn in camera’s. Volgens hem kun je als beginnende fotograaf het beste naar kleine camera speciaalzaken gaan om advies te vragen aan mensen die zelf ook ervaring hebben met fotografie.

Tip 2: Vraag feedback

Winnaressen Meyke en Jonne kregen tijdens de workshop de kans om hun portfolio te laten zien aan Ahmet. Hij had tijdens wedstrijd natuurlijk maar één foto gezien en kon nu tips geven voor hun volgende werk. Over sommige foto’s waren ze zelf nog niet tevreden, maar Ahmet vond het goed dat ze ook deze lieten zien. Volgens hem heb je meer aan opbouwende kritiek als het gegeven wordt voordat het werk af is. Nog een belangrijke tip was dus dat een beginnende fotograaf niet bang moet zijn om nog onvoltooid werk te laten zien. Zo ontdekte Polat in een serie foto’s van jurywinnares Meyke een terugkerend  thema: ‘gezichtsbedrog’. Doordat ze haar werk al liet zien voor ze echt tevreden was, werd ze door Ahmet juist geïnspireerd om verder te gaan met foto’s die een illusie opwekken.

Tip 3: Ga ook eens vóór de camera staan

Waar jurywinnares Meyke vooral gefascineerd is door landschapsfotografie, houdt publiekswinnares Jonne zich vooral bezig met portretfotografie. Ze portretteert vaak haar vriendinnen. De feedback van Ahmet heeft haar geïnspireerd om meer na te denken over licht, weer, outfits en de setting. Belangrijk advies dat hij haar meegaf, was dat je zelf ook moet leren om gefotografeerd te worden. Op die manier weet je het beste hoe je als model denkt en kan je ook de mensen die jij fotografeert beter begeleiden.

In 2015 wonnen Meyke Noot en Jonne op de Weegh de AVROTROS Fotografiewedstrijd met het thema ’thuis’. Lees hier meer en bekijk hun winnende foto’s.

Deel dit artikel