Drie gerenommeerde juryleden zullen met een scherp oog alle foto’s met als thema 'Thuis' beoordelen. Zij bepalen wie er met de juryprijs en de juniorprijs vandoor gaan.

Benno Tempel, directeur Gemeentemuseum en Fotomuseum Den Haag

Museumdirecteur en kunsthistoricus Benno Tempel (1972) is onze juryvoorzitter. Sinds 2008 is hij directeur van het Fotomuseum Den Haag, waar het winnende werk een plekje krijgt. Hij is tevens directeur van het Gemeentemuseum Den Haag en het GEM.

Thuis

Voor Tempel is thuis: 'De plek waar je kunt schuilen, waar je jezelf kunt zijn en waar de maskers neergaan.'

Jurering

Tijdens het beoordelen van de ingezonden foto's let Tempel vooral op kwaliteit.

Ahmet Polat, Fotograaf des vaderlands 2015

Fotograaf des Vaderlands Ahmet Polat (1978) is met name bekend door zijn mode- en straatfotografie waarin hij de spanning tussen het individu en het collectief blootlegt. Hij werkt zowel autonoom als commercieel en exposeerde onder andere in het Stedelijk Museum in Amsterdam en het Rijksmuseum in Amsterdam. Tevens maakt hij modereportages voor Vogue en Harper's Bazaar.

Thuis

Bij het thema 'thuis' denkt Polat aan de titel van een fotoserie die hij maakte over Turkse migranten in Nederland: 'Home is where I left my dreams'. Met een Nederlandse moeder en een Turkse vader integreert hij beide culturen in alles wat hij doet. De afgelopen jaren heeft Polat doorgebracht in Istanbul. Hij keerde onlangs terug naar Nederland.

Jurering

Naast esthetiek en techniek gaat Polat bij het beoordelen van de ingezonden foto's vooral letten op de persoonlijke betrokkenheid van de fotograaf bij zijn/haar beeld.

Ilvy Njiokiktjien, fotograaf

Fotografe Ilvy Njokiktjien (1984) was de eerste Fotograaf des Vaderlands (2013). Haar werk is met name documentair en gericht op het vastleggen van actuele gebeurtenissen en sociale omstandigheden. Zo fotografeerde ze onder meer de leegte die achterbleef in de slaap-, woon- en kinderkamers van de slachtoffers van de MH17-vliegramp. In 2014 won Njiokiktjien als eerste vrouw de Zilveren Camera. Ze ontving deze prijs voor de foto van een rouwende menigte op de begrafenis van Nelson Mandela.

Thuis

Voor Njiokiktjien hoeft thuis geen vaste plek te zijn: 'Ik reis erg veel, ben gewend veel van huis te zijn, dus ik maak gemakkelijk een 'thuis' op een andere plek. Maar een echt thuisgevoel heb ik pas als mijn vriend, familie en vrienden in de buurt zijn, dat is voor mij thuis.'

Jureren

Tijdens het jureren richt Njiokiktjien zich vooral op originaliteit en de moeite die de maker heeft gedaan voor het maken van het beeld. 'Foto’s maken doen mensen vaak de hele dag door, vanaf hun telefoon. Er zit weinig origineels meer bij omdat het zo gemakkelijk is zomaar wat foto’s te klikken. Ik ga letten op de originaliteit en wil van de foto af kunnen zien dat er op een bepaalde manier moeite voor is gedaan.'

Prijsuitreiking

De prijsuitreiking van de AVROTROS Fotografiewedstrijd vindt plaats op 5 december 2015 in VondelCS - midden in het Vondelpark in Amsterdam. Hier reiken de juryleden de jury-, junior-, publieks- en Instagramprijs uit. De presentatie van de prijsuitreiking is in handen van Kunstuur-presentator Lucas De Man.

De AVROTROS Fotografiewedstrijd wordt mede mogelijk gemaakt door Canon.

Deel dit artikel