Het Rijksmuseum Amsterdam en het kabinet slaan de handen ineen om de 160 miljoen euro bij elkaar te krijgen die nodig is voor de koop van twee topstukken van Rembrandt. De twee schilderijen zijn momenteel nog in het bezit van de Franse bankiersfamilie Rothschild.

Broer en zus van de Nachtwacht

De twee schilderijen zijn huwelijksportretten uit 1634 van Maerten Soolmans en Oopjen Coppit. De familie Rothschild kocht de schilderijen in 1877 van de Nederlandse adellijke familie Loon. Het is onbekend hoeveel er destijds betaald is voor de schilderijen. De werken worden ook wel de ‘broers en zus van de Nachtwacht’ genoemd. Het is uitzonderlijk dat topstukken als deze te koop staan. Omdat men bang is dat de werken aan particulieren verkocht zullen worden - waardoor het publiek ze nooit meer zal zien - zet het Rijksmuseum alles op alles om het geld bij elkaar te krijgen. Het kabinet stelt in totaal 80 miljoen beschikbaar, en ook de Vereniging Rembrandt is bereid een bijdrage te doen voor de koop. Hoewel de koop nog niet volledig rond is, zijn de onderhandeling al in een vergevorderd stadium volgens directeur van het Rijksmuseum, Wim Pijbes.

Rembrandt

Rembrandt Harmenszoon van Rijn (1606-1669) staat bekend als de belangrijkste Hollandse meester van de 17e eeuw. Naast zijn bekendste werk, De Nachtwacht (1642) maakte hij ongeveer 2600 andere werken. Zijn werk kenmerkt zich door de uitzonderlijk goede toepassing van scherpe contrasten tussen licht en donker (clair obscur) waardoor de toeschouwer volledig in zijn dramatische scenes gezogen wordt. In tegenstelling tot veel andere kunstschilders werd Rembrandt al gedurende zijn leven zeer gewaardeerd door het publiek, met name om zijn zelfportretten.

Deel dit artikel