Vrijdag 20 en zondag 22 september kon u live meekijken naar twee bijzondere concerten, in respectievelijk het AVROTROS Vrijdagconcert (Radio Filharmonisch Orkest o.l.v. Markus Stenz) en Het Zondagochtend Concert (pianiste Anna Fedorova). Kijk het concert van Anna Fedorova hier terug!

AVROTROS Vrijdagconcert: Mahlers 'Symfonie nr. 9'.

Uitvoerenden:

Radio Filharmonisch Orkest o.l.v. Markus Stenz

Het programma:

'Symfonie nr. 9' van Gustav Mahler

Mahler

Toen Mahler zijn Negende Symfonie schreef, wist hij dat zijn leven ten einde liep. Die wetenschap lijkt als een rode draad verweven door de muziek. Niet zijn vrolijkste symfonie, maar dwars door alle vertwijfeling klinkt Mahlers onuitroeibare liefde voor het leven. Met dank aan een van Mahlers grootste talenten: zijn vermogen om gelijktijdig uiting te geven aan verschillende, onderling tegenstrijdige gevoelens. Aan de ene kant pessimisme, verdriet (in 1907 verloor Gustav zijn dochtertje Maria Anna, nog geen vijf jaar oud), verbittering en vertwijfeling. Aan de andere kant berusting, ontroering, troost en sprankjes hoop. Daarmee is Mahlers Negende Symfonie zijn meest autobiografische symfonie.

Het Zondagochtend Concert: Robuuste Romantiek.

Uitvoerenden:

Nordwestdeutsche Philharmonie o.l.v. Gerard Oskamp

Anna Fedorova [piano]

Het programma:

A. Dvořák: Ouverture Carnaval, op. 92

S. Rachmaninoff: Derde pianoconcert, op. 30

Anna Fedorova

De Oekraïense pianiste Anna Fedorova maakt een bliksemcarrière. Of ze nu Mozart, Ravel of Moesorgski speelt, ze wordt geprezen om haar enorme expressiviteit. Haar allergrootste succes tot dusver boekte ze met Rachmaninoffs Tweede pianoconcert. Een uitvoering daarvan, tijdens Het Zondagochtend Concert, werd een ongekende YouTube-hit. Inmiddels bracht Fedorova het werk uit op cd, en zet ze vanochtend de volgende stap op haar reis met Rachmaninoff.

Rachmaninoff

Fedorova speelt Rachmaninoffs 'Derde Pianoconcert' met de Nordwestdeutsche Philharmonie, het orkest waarmee ze ook het Tweede uitvoerde. Het is onbetwist een van de moeilijkste composities voor piano. Vol met zich steeds complexer ontwikkelende thema’s. Maar vooral ook vol lyriek: het Derde pianoconcert is een werk vol emotionele uitersten. Ook Dvořáks Carnaval ouverture heeft vele gezichten: uitbundig én dromerig.

Kijk het concert terug:

Deel dit artikel