Vrijdagavond 31 oktober stond Opium op 4 in het teken van de Canto Ostinato. Kijk terug!

De Canto Ostinato is een avondvullende compositie voor toetsinstrumenten van de Nederlandse componist Simeon ten Holt, die in 2012 overleed. Opium op 4 bracht een ode aan de Canto Ostinato met een uur lang (van 23.00 tot 24.00 uur) Canto door de pianisten Polo de Haas en Kees Wieringa op twee fazioli's.

Bekijk de uitzending terug.

Canto Ostinato

Simeon ten Holt componeerde Canto Ostinato in de periode 1976-1979. Het werk staat volledig open voor de eigen inbreng van musici. Zo mogen bepaalde delen onbeperkt worden herhaald en ligt de uitwerking van accenten en dynamiek open voor interpreatie. Geen enkele uitvoering van de Canto is hetzelfde; de twee pianisten de Haas en Wieringa spelen hem meeslepend en expressief. De uitvoering van de Haas en Wieringa werd opgenomen in 1996. Van de CD werden 15.000 exemplaren verkocht en de opname won meerdere malen goud.

Opium op 4

De uitzending van Opium op 4 startte 31 oktober om 23:00 uur en het eerste uur was het podium voor de Haas en Wieringa. Daarnaast toonde filmkunstenaar Sije Kingma zijn werk waar hij de hele week in de Torenkamer aan heeft gewerkt en vond de lancering plaats van de audio-app 'Vondel Lekt', een mobiele appilcatie voor iPhone en Android die de luisteraar meevoert langs beelden in het Amsterdamse vondelpark. Kijk op de website van Opium op 4 voor meer informatie over de app.

Bekijk vast drie verschillende registraties van ten Holts meesterwerk:

Canto Ostinato door vier pianisten: Elizabeth Bergmann, Marcel Bergmann, Sandra van Veen en Jeroen van Veen. Tijdens het concert werden luchtfoto's van de Nederlandse fotograaf Karel Tomeï geprojecteerd. Opgenomen op 2 april 2011 in Muziekgebouw Frits Philips in Eindhoven.

 

Canto Ostinato door Ivo Janssen op piano. Opgenomen op 5 oktober 2014 in Het Muziekcentrum van de Omroep in Hilversum.

 

Canto Ostinato door Peter Elbertse (marimba), Nando Russo (marimba), Irene Russo (piano) en Jeroen van Veen (piano). Opgenomen op 25 januari 2009 in de Amvest Zaal van de Beurs van Berlage in Amsterdam.

 

Deel dit artikel