In september ging op het Nederlands Filmfestival de Close Up-documentaire WIBI in première. De film, van regisseur Anne-Marieke Graafmans, toont de muzikale technieken en verrassende muziekkeuzes van de gedreven en virtuoze pianist Wibi Soerjadi. Kijk de documentaire online terug.

Wibi Soerjadi

Wibi Soerjadi geldt al ruim twintig jaar als een virtuoos concertpianist, maar aan hem kleeft ook het imago van excentrieke bekende Nederlander. In werkelijkheid is Wibi een pianist en componist op zoek naar muzikale vernieuwing en tegelijkertijd een zoon die worstelt met het afscheid van zijn vader, die langzaam in vergetelheid wegglijdt. In de documentaire, die AVROTROS in 2016 uitzendt, wordt gaandeweg duidelijk dat de ernst van het leven de laatste jaren niet aan Wibi Soerjadi voorbij gaat. Sterker nog, dat is eigenlijk nooit het geval geweest.

De documentaire WIBI begint met een scène die het beeld dat veel Nederlanders van Wibi Soerjadi hebben, mogelijk bevestigt. Wibi, slank en jongensachtig als altijd, staat voor de spiegel bij een kleermaker en past een nauwsluitend, blauw fluwelen jasje. Het jasje - bedoeld om in op te treden - staat hem fantastisch en geeft een prinselijke allure. Hij ziet het zelf ook en hoewel hij nog net niet op en neer springt van enthousiasme, klimt hij even later wel in de etalage van de kleermakerswinkel om als een pop voor de camera te poseren.

Alzheimer

Voorafgaand aan het kerstconcert van 2014, in het Concertgebouw in Amsterdam, helpt hij zijn oude vader uit de auto. Soerjadi senior lijdt de laatste jaren aan Alzheimer en Wibi bekommert zich met een oneindige genegenheid om hem. De ziekte van zijn vader vormt voor Wibi aanleiding om terug te blikken op het begin van zijn muzikale carrière. In zijn oude jongenskamer, thuis bij zijn moeder, toont hij de boeken over muziektheorie die hij als tiener las: “Het is eigenlijk raar als mensen mij nu heel speels vinden. Ik was vroeger eigenlijk helemaal niet speels.”

Dancemuziek

We zien hoe gedreven Soerjadi bezig is met muzikale technieken en zijn muziekkeuze. Verrassend is vooral zijn keuze voor en kennis van dancemuziek. In de voetsporen van zijn idool Franz Liszt (1811- 1886) ontwikkelen een stel vleugelbouwers, op aanwijzingen van Soerjadi, een vleugel die een revolutionair andere manier van spelen mogelijk maakt. Daarnaast werkte hij in 2015 als componist mee aan een dance-nummer.

Kijk de Close Up-documentaire WIBI terug.

Deel dit artikel