Vrijdag 22 april was het NPO Radio 4-programma De Klassieken te gast bij pianist Jeroen van Veen. Als klap op de vuurpijl kreeg Van Veen tijdens de uitzending de NPO Radio 4 Prijs uitgereikt, uit handen van componist JacobTV. Kijk de uitzending terug!

Jeroen van Veen

Van Veen studeerde piano aan het Conservatorium van Utrecht. Samen met zijn vrouw Sandra, die hij op het conservatorium leerde kennen, vormt Jeroen van Veen een pianoduo. Samen spelen zij de werken voor wee piano's van Ten Holt, Satie en Einaudi. Hun specialisatie ligt op het terrein van de minimalistische muziek en hieraan gerelateerde componisten.

Canto Ostinato

Jeroen van Veen is een van de bekendste vertolkers van de 'Canto Ostinato' van Simeon ten Holt. Ten Holt schreef de compositie tussen 1973 en 1976. De pianisten navigeren door het stuk, dat bestaat uit 106 secties. Van Veen over de 'Canto': “Canto Ostinato is net als Bach zeg ik altijd: het maakt niet uit op welk instrument je het speelt, het blijft te herkennen als muziek van Bach door het muzikale ‘DNA’ dat de componist achterlaat in elke compositie. Hetzelfde geldt voor Canto Ostinato, of het nu wordt uitgevoerd op piano’s, orgel, harp, marimba’s of synthesizers; het klinkt altijd als Canto Ostinato; letterlijk een hardnekkig aanhoudend gezang, waar bij tijd en ruimte los van elkaar komen te staan.”

De Klassieken Thuis

Het NPO Radio 4-programma De Klassieken was vrijdag 22 april te vinden in MOOOF in Den Haag, de werkplek van Jeroen van Veen. Tijdens de uitzending praatte presentator Ab Nieuwdorp met de pianist en zijn vrouw, waarna het duo ook live speelde. Daarnaast waren onder anderen accordeonduo Toeac en componist JacobTV te gast.

Kijk alle optredens èn de uitreiking van de NPO Radio 4 prijs terug:

 

Deel dit artikel