Zondag 4 september ging het nieuwe seizoen van Het Zondagochtend Concert van start. Het openingsconcert, met het Orkest van Oosten o.l.v. Jan Willem de Vriend, is nu online terug te kijken.

Concertinformatie

Orkest van het Oosten o.l.v. Jan Willem de Vriend

Dejan Lazic [piano]

1. W.A. Mozart - Pianoconcert nr. 23

2. F. Mendelssohn - Vierde symfonie, 'Italiaanse'

Live in de Grote Zaal van het Concertgebouw te Amsterdam

Jan Willem de Vriend

Mendelssohn is ongelofelijk, vindt dirigent Jan Willem de Vriend. Omdat hij terugkijkt naar oude meesters én openstaat voor de toekomst. En de combinatie van die twee: Mendelssohn laat ons vertrouwde dingen met nieuwe ogen zien. ‘Je hoort steeds zijn verwondering’, vertelt De Vriend. Vanochtend leidt hij het Orkest van het Oosten door Mendelssohns 'Vierde symfonie'.

Mendelssohn

Die 'Vierde symfonie' ontstond na een reis van de jonge Mendelssohn door Europa. Een paar jaar lang verkende hij diverse landen. In de tijd erna verwerkte hij die indrukken in muziek. De Vierde symfonie heeft als bijnaam de ‘Italiaanse’. Mendelssohn vond het zelf zijn meest vrolijke stuk. Het indrukwekkende Italiaanse landschap, de prachtige kunst, de ontmoetingen met nieuwe mensen en muziek: alles klinkt door. Pianist Dejan Lazić verzorgt de opmaat, met een contrastrijk pianoconcert van Mozart.

Bekijk de uitvoering van Mozarts 'Pianoconcert nr. 23':

 

Bekijk de uitvoering van Mendelssohns 'Symfonie nr. 4':

 

Deel dit artikel