Op 29 juni startte het Internationaal Kamermuziek Festival Utrecht 2016 - de laatste versie van artistiek leider Janine Jansen. Tijdens dit festival werd Jansens opvolger Harriet Krijgh voorgesteld en klonk er weer prachtige kamermuziek door heel Utrecht.

Het 13de Internationaal Kamermuziek Festival Utrecht startte op woensdagavond 29 juni en eindigde op zondagmiddag 3 juli. Er werd afscheid genomen van Janine Jansen als artistiek leider en celliste Harriet Krijgh werd verwelkomd als haar opvolgster.

Vaste vriendenkring

Jansen had weer een groep fantastische musici uitgenodigd. Zo waren tenor Ian Bostridge, klarinettist Martin Fröst, violisten Boris Brovtsyn en Julian Rachlin, cellisten Steven Isserlis, Jens Peter Maintz en Torleif Thedéen, altviolisten Lawrence Power en Amihai Grosz en pianisten Itamar Golan en Eldar Nebolsin weer van de partij. Tijdens het slotconcert schoof Harriet Krijgh aan.

Wat stond er op het programma?

De komst van Ian Bostridge stond al heel lang op het verlanglijstje van Janine. Met hem speelde ze Vaughan Williams' 'On Wenlock Edge' op donderdagavond in de Geertekerk. En de volgende avond stond Bostridge centraal tijdens de complete 'Winterreise' van Schubert. Het publiek moest er wel aan geloven die avond, want na de pauze klonk het indringende 'Quatuor pour la fin du temps' van Messiaen. Cellist Steven Isserlis speelde tijdens het openingsconcert op 29 juni met Janine zowel het trio van Grieg als het eerste 'Pianotrio' van Mendelssohn. Op zaterdagavond klonk Mozarts 'Divertimento voor strijktrio', gevolgd door Sjostakovitsj’ '15de Symfonie' in een bewerking voor pianotrio en slagwerk.

Bekijk de concerten van IKFU 2016:

 

Deel dit artikel