Het Zondagochtend Concert van zondag 17 april was te horen op NPO Radio 4, maar ook live te zien op de website. Gemist? Geen probleem: het concert staat nu online!

Een koor van twaalf engelen

‘Een oudedagszonde’, zo noemde Rossini zijn 'Petite messe solennelle'. Een nakomertje, zou je het ook kunnen noemen. De Italiaanse componist was al met zelfgekozen pensioen toen het koorwerk in hem opborrelde. ‘Een koor van twaalf engelen kan volstaan’, schreef Rossini, maar met het Groot Omroepkoor krijgt hij er vanochtend iets meer. De mis is een lichtelijk raadselachtige - hoffelijk, elegant en in wezen zelfs melancholiek. De begeleiding is bescheiden, waardoor de schijnwerper op het koor staat.

Groot Omroepkoor

Niet elke week zingt het Groot Omroepkoor een echte zondagsmis. Maar is de 'Petite messe' religieus, of eerder een viering van het leven? Dat mag de luisteraar zelf weten. Net als God, aan wie Rossini in de partituur nog enkele woorden richtte. ‘Zoals u weet ben ik geboren voor de komische opera. Zij gezegend en verleen mij het paradijs.’ Let ook op het bijzondere instrumentarium dat het koor begeleidt: twee piano’s en harmonium. De 'Petite messe' laat een heel verfijnde, maar zoals altijd vrolijke Rossini horen.

Uitvoerenden

Groot Omroepkoor o.l.v. Leonardo Garcia Alarcón

Mariangela Sicilia [sopraan], Diana Haller [mezzosopraan], Philippe Talbot [tenor], Nikolay Borchev [bas], Wyneke Jordans [piano], Leo van Doeselaar [piano] en Dirk Luijmes [harmonium].

Kijk het concert terug:

 

Deel dit artikel