Van vrijdag 6 t/m zondag 22 november streden in Nederland werkzame pianotalenten t/m 25 jaar om de grote eerste prijs, die werd uitgereikt tijdens de Grande Finale. Kijk de optredens van de competition en van het festival hier terug!

Openingsconcert: donderdag 12 november 2015, van 20.15 uur tot 22.00 uur

Een openingsconcert met twee topsolisten! Speciaal voor het Young Pianists Festival componeerde de Nederlandse componist Elmer Schönberger een nieuw pianoconcert. De Spaanse meesterpianiste Rosalía Gómez Lasheras brengt het deze avond in première. Ze won in 2013 de YPF Piano Competition. Daarnaast speelt de Russische meesterpianist Boris Berman het prachtige Capriccio voor de linkerhand, van de Tsjechische componist Leoš Janáček. Janáček schreef deze compositie voor de linkerhand in 1926, geïnspireerd door pianist Otakar Hollman, die zijn rechterhand verloor in de Eerste Wereldoorlog. De andere stukken op het programma komen allemaal uit ruwweg dezelfde periode; het interbellum was een vruchtbare tijd voor de meest prachtige muziek.

Kijk het optreden van leden van het Nationaal Jeugdorkest o.l.v. Etienne Siebens terug, met Prokofjevs 'Amerikaanse ouverture in Bes-groot, voor kamerorkest'.

Kijk het optreden van leden van het Nationaal Jeugdorkest o.l.v. Etienne Siebens terug, met 'Homenaje a Federico García Lorca' van Silvestre Revueltas.

Kijk het optreden van leden van het Nationaal Jeugdorkest o.l.v. Etienne Siebens terug, met 'Music for small orchestra' van Ruth Crawford Seeger.

Finale van de Young Pianists Foundation Piano Competition: zondag 22 november 2015, van 14.15 uur tot 18.00 uur

Van de vele kandidaten die begin november aan het pianoconcours begonnen, speelden vanmiddag alleen de beste drie in de Grote Finale. Het Noord Nederlands Orkest begeleidde ze onder leiding van dirigent Pieter-Jelle de Boer. Naast een pianoconcert naar keuze speelden de finalisten als verplicht werk ‘Bells, Birds, and Blue Notes’ (voor de linkerhand) van Diderik Wagenaar. Pianist Ramon van Engelenhoven kwam uit de bus als grote winnaar van de YPF Piano Competition 2015.

Kijk het optreden van Nathan Schaumann terug.

Kijk het optreden van Ramon van Engelenhoven terug.

Kijk het optreden van Sophiko Simsive terug.

Deel dit artikel