Het kunstprogramma De Blauwe Hond gaat over kunst kijken en kunst maken. Kunstenaar Jasper Krabbé wil kinderen inspireren om dit te blijven doen en daar vrij in te zijn. Zo snapt ieder kind dat een hond niet blauw is, maar in de kunst wel blauw kan zijn. Kunst is grenzeloos, alles kan en mag.

De Blauwe Hond is vanaf zondag 18 november om 18.40 uur te zien NPO Zapp.

Elke aflevering van De Blauwe Hond staat in het teken van een bepaald thema, zoals licht, dromen of zelfportret. Samen met bevriende kunstenaars legt Jasper uit hoe kinderen naar kunst kunnen kijken en motiveert hij hen om zelf kunst te maken.

blockquote
Kinderen zijn al kunstenaars
 

De Blauwe Hond en Der Blauwe Reiter

De naam De Blauwe Hond is, naast het uitdragen van vrijheid in de kunst, een eerbetoon aan kunstenaarsgroep Der Blaue Reiter. Bij deze expressionistische groep wordt met veel kleuren en totale vrijheid kunst gemaakt, zoals een kind dat ook feilloos doet. Der Blaue Reiter werd in 1911 opgericht door onder andere Wassily Kandinsky en Franz Marc.

Franz Marc schilderde in datzelfde jaar een schilderij Blue Horse dat geïnspireerd zou zijn op het werk The White Horse (1898) van kunstenaar Paul Gauguin. In Krabbé zoekt Gauguin vertelt Jeroen Krabbé het verhaal achter deze schilderijen en over kunstenaarsgroep Der Blauwe Reiter.

Gauguin inspireert Franz Marc

Alles over De Blauwe Hond op de website van NPO Zapp

Deel dit artikel