Deze kerstvakantie is er bij de AVROTROS veel te beleven op klassiek gebied, zowel op televisie als radio. Bekijk hier het overzicht!

Televisie

Zaterdag 20 december – 15:05 uur op NPO

2 - De Vijfde Symfonie van Prokofjev

Het Concertgebouworkest speelt o.l.v. Mariss Jansons de prachtige en monumentale Vijfde Symfonie van Prokofjev. Deze muziek werd geschreven tijdens de Tweede Wereldoorlog en wordt daarom soms ook wel zijn 'oorlogssymfonie' genoemd. Prokofjev zelf beschreef het wel als volgt: "Deze symfonie drukt de grootheid van de menselijke geest uit, een eerbetoon, en is het einde van een creatieve periode".

Kijk het concert terug.

Donderdag 25 december – 14:15 uur op NPO 2 -

De Kerstmatinee (live vanuit het Concertgebouw)

Het Koninklijk Concertgebouworkest o.l.v. Mariss Jansons speelt de Vierde van Mahler, samen met sopraan Anna Prohaska. De Vierde is een werk gehuld in kerstsfeer: het werk begint met sleebellen en eindigt in de hemel. Prohaska zingt het prachtige Das himmlische Leben uit het laatste deel van de symfonie.

Kijk de Kerstmatinee terug.

Vrijdag 26 december – 21:15 uur op NPO 2 - De Tiende van Tijl kerstspecial over Chopin

Voor de kerstspecial van De Tiende van Tijl reist Tijl Beckand kriskras door Europa om alles te weten te komen over de componist Frédéric Chopin. Tijl gaat onder andere naar Warschau, de geboorteplaats van Chopin, Parijs, waar Chopin is opgegroeid, en Mallorca, waar Chopin een groot deel van zijn Préludes componeerde. In Mallorca is zelfs nog de originele piano waar Chopin op componeerde te zien! Tijl vertelt over het bewogen leven van de componist, zijn successen, maar ook zijn angst voor spelen in het openbaar.

Kijk de uitzending terug op de website van de Tiende van Tijl.

Zaterdag 27 december – 15:15 uur op NPO 2

- Het Concertgebouworkest met Rossini en Sjostakovitsj

Het Concertgebouworkest o.l.v. Mariss Jansons speelt het vrolijke Ouverture La gazza ladra (de diefachtige ekster) van Rossini. Ook voeren ze samen met de Chinese pianiste Yuja Wang en de trompettist Omar Tomasoni het Eerste pianoconcert van Sjostakovitsj uit. Het Eerste pianoconcert is een vrolijk concert voor niet alleen piano, maar ook trompet, en bevat citaten van met name Haydn en Beethoven.

http://www.npo.nl/rossini-ouverture-la-gazza-ladra-en-1ste-pianoconcert-van-sjostakovitsj/27-12-2014/AT_2025240Kijk het concert terug.

Zaterdag 27 december – 22:00 uur op NPO 1 - André Rieu op het Vrijthof 2014

Met dit gloednieuwe concert heeft de Maastrichtse André Rieu er tien jaar Vrijthofconcerten op zitten! Dit jubileum is voor André Rieu extra reden om feestelijk uit te pakken en er een fantastisch concert van te maken. Dit jaar staat het concert in het teken van Venetië: zo is het podium volledig in Venetiaanse sfeer, inclusief Dogenpaleis, Rialtobrug en een kleurrijke Venetiaans Maskerade. De hele avond worden er weer heerlijke klassieke hits gespeeld zoals Funiculi funicula, Tiritomba en Vieni sul Mar, maar ook opera’s en walsen, zoals we van de wereldberoemde violist kunnen verwachten. En ook dit jaar blijft Rieu tijdens An der Schonen Blaue Donau niet op het podium staan: hij verdwijnt in het publiek om te walsen met zijn oudste fan!

http://www.npo.nl/andre-rieu-op-het-vrijthof-2014/27-12-2014/AT_2024522Kijk het concert terug.

Donderdag 1 januari - 21:10 uur op NPO 2 - 2DOC: Marco, de weg terug

In deze documentaire van Close-up praat de operetteprins Marco Bakker over zijn leven na een fatale aanrijding in 1997, veroorzaakt door Bakker. Hoe moet je als mens verder na zo'n ingrijpende gebeurtenis? In dit intieme portret zien we hoe het Marco de afgelopen jaren privé en professioneel is vergaan en hoe hij na zware imageschade weer lichtpuntjes ziet.

Kijk de documentaire terug.

Donderdag 8 januari - 21:10 op NPO 2 - Typisch Lang Lang

De wereldberoemde pianist Lang Lang kwam speciaal voor AVROTROS naar Amsterdam! Weg van zijn hectische leven besteedt hij een avond met muziek en vrienden op een prachtige locatie aan het IJ. Hij speelt onder andere met zijn vriend Guan Go, een erhu-speler (een oud Chinees snaarinstrument), en hij begeleidt een pas de deux van het Nationaal Ballet op muziek van Bach. Ook werkt hij samen met de kunstenaar Sit, die een schilderij creëert op de klanken van Lang Langs klanken. Naast de muziek praat presentator Hans van den Boom met Lang Lang over zijn carrière.

Bekijk vast een voorproefje van Typisch Lang Lang:

 

Radio

Radio

De hele maand december zendt NPO Radio 4 sfeervolle concerten uit, onder andere de Kerstmatinee en het Radio 4 kerstconcert. Luister alle concerten terug op de website van NPO Radio 4.

Webkanaal

Deel dit artikel