'Een droom die uitkomt', zo noemt museumdirecteur Benno Tempel de komst van het beroemde schilderij van Gustav Klimt naar zijn museum. 'Judith I' is vanaf 12 maart in het Gemeentemuseum Den Haag te zien.

Topstuk

Judith I (1901) is een van de topstukken van Museum Belvedere in Wenen. De nadruk van de collectie van dit museum ligt op de werken van Egon Schiele en Gustav Klimt. (Naast Judith I heeft het museum ook Klimts De kus in bezit). Omdat dit museum 'niet happig is' op het uitlenen van werk van Klimt, is het volgens Tempel zeer moeilijk om een schilderij van hem naar een Nederlands museum te halen. Dat is nu toch gelukt. De komst van het doek is mogelijk geworden doordat het Gemeentemuseum eerder een werk van Egon Schiele in bruikleen gaf aan Museum Belvedere.

Judith I

Judith I is een van de bekendste werken uit de Gouden Periode van Klimt. In deze periode verwerkte hij echt bladgoud in zijn schilderijen. Op het schilderij poseert de Bijbelse figuur Judith met het hoofd van Holofernes. Deze generaal van de Babylonische koning Nebukadnezar II werd door Judith onthoofd.

Judith I is vanaf 12 maart in het Gemeentemuseum Den Haag te zien

Deel dit artikel