Fotoweek benoemt Koen Hauser tot tweede Fotograaf des Vaderlands. Hij volgt hiermee Ilvy Njiokiktjien op. Dat maakte de organisatie 16 april 2014 bekend.

Foto: Georgina Verbaan voor de tentoonstelling 'Amazing Models' in Museum Boerhaave © Koen Hauser

Veelzijdig

De jury van de Fotoweek roemt Hauser (1972) om zijn veelzijdigheid. Bovendien weet hij als geen ander autonoom werk en commerciële fotografie met elkaar te combineren. Hauser werkt voor modebladen als Linda en L’Officiel en voor het Volkskrant Magazine, maar maakt ook eigen werk zoals de Modische Atlas der Anatomie (2000), vrouwen van wie organen te zien zijn (Amazing Models in Museum Boerhaave), en hij fotografeerde naakte mensen voor de serie Sculptural Nudes (2013). Bij het grote publiek is Hauser bekend door de BN'ers die hij fotografeert, onder wie Caro Emerald en Loes Luca.

Mijn geluk

In zijn rol van Fotograaf des Vaderlands is Hauser ambassadeur van de vakfotografie. In opdracht van de Fotoweek werkt hij aan een speciale fotoserie in het thema van de week. Dat is dit jaar het thema ‘Kijk! Mijn Geluk’. Voor de serie bewerkt hij foto's van geluksmomenten tot glamourfoto's, met technieken die worden gebruikt in de reclame en glossy's. Hausers fotoserie wordt tijdens de Fotoweek 2014 gepresenteerd op internationaal fotofestival BredaPhoto.

Ilvy Njiokiktjien

Vorig jaar werd Ilvy Njiokiktjien (1984) als eerste tot Fotograaf des Vaderlands benoemd. Zij maakte in het thema ‘Kijk! Mijn Familie’ een fotoserie over Hollandse verjaardagen.

Fotoweek

De Fotoweek is een initiatief van het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam en museum Foam in Amsterdam. Tien dagen lang worden er in heel het land (door musea, bibliotheken, fotoclubs, etc.) activiteiten georganiseerd voor iedereen die van fotografie en fotograferen houdt. Dit jaar vindt de week plaats van 12 t/m 21 september 2014.

Deel dit artikel