De donkere dagen van het jaar zijn weer aangebroken, maar dat betekent ook kerstvakantie! Wil je niet de hele week binnen zitten? Dit zijn de leukste tentoonstellingen en musea.

Waanzien – Moti, Breda

Hoe word je wijs uit de beeldenwaan van de dag? Prik jij door de beeldtricks van spindoctors, glossy advertisers en foodmarketeers? Laat jij je beïnvloeden door sociale dresscodes, schoonheidsidealen of pornobeelden? Hoe houden je hersenen je voor de gek met beeld? Kortom: wat doet beeld met jou en wat doe jij met beeld?

Lees meer

Francesca Woodman. On being an Angel – Foam, Amsterdam

Woodman gebruikte fotografie als uiterst persoonlijk expressiemiddel: alsof ze haar huid binnenstebuiten droeg. Zij zelf was dan ook het enige onderwerp van haar fotografie.

Kijk de Close Up documentaireover deze bijzondere fotografe

David Bowie Is – Groninger Museum, Groningen

De extreem succesvolle tentoonstelling over David Bowie is na een wereldtour langs Londen, Sao Paulo, Chicago en Parijs neergestreken in het Groninger museum. Het is het eerste internationale overzicht van de bijzonder carrière van deze excentrieke wereldster.

Lees meer

Insteken, omslaan,... Breiwerk van Chanel tot Westwoord – Kunsthal, Rotterdam

Ruim honderd jaar aan breigeschiedenis passeert de revue met zeldzame ontwerpen die voor het eerst tentoongesteld worden. Van nostalgisch en romantisch tot rebels en ‘over the top’; het materiaal en de techniek van breien is een blijvende inspiratie voor ontwerpers.

Lees meer

Hungry Planet – Fotomuseum, Den Haag

'Samen aan tafel' is het gemeenschappelijke thema van het Gemeentemuseum Den Haag en het Voedingscentrum rondom de tentoonstelling Nederland dineert en het jubileum 75 jaar voedingsvoorlichting in Nederland. Fotograaf Peter en journaliste Faith D’Aluisio hebben speciaal hiervoor drie Nederlandse gezinnen geportretteerd met hun voedselconsumptie van één week.

Lees meer

Gevaar & Schoonheid – Turner en de traditie van het Sublieme – Rijksmuseum Twente, Enschede

In de dubbeltentoonstelling Gevaar & Schoonheid zijn bij hoge uitzondering 50 schilderijen en aquarellen van Joseph William Turner in Nederland te zien. Wees er snel bij, want deze tentoonstelling loopt nog maar tot 3 januari 2016.

Lees meer

Ziezo Marokko – Tropenmuseum, Amsterdam

In deze doe-tentoonstelling ZieZo Marokko gaan jong en oud samen op reis. Onderweg ontmoeten ze Esmaa, Fatima, Nasrdin en Yousef. Zij laten bezoekers meemaken wat ze zelf ontdekt hebben in Marokko, het land van hun ouders. Deze tentoonstelling is zeer geschikt voor kinderen en families.

Lees meer

Fijne kerstvakantie!

Deel dit artikel