Op 21 juli wordt na meer dan 15 jaar bouwen de Amsterdamse Noord/Zuidlijn geopend. Dat betekent dat ook het videokunstwerk van David Claerbout eindelijk voor iedereen te zien is bij de halte van de metrolijn bij Amsterdam Centraal.

Claerbout stelde voor om een sterk compositorisch landschap te creëren dat continu aanwezig is. In zijn digitale film ziet de reiziger tot in detail wat voor weer het de volgende dag wordt rond dezelfde tijd. De film is dan ook een weather engine. In deze wereld woont een personage, dat continu zorg draagt voor het landschap. Als het regent en er is gevaar voor overstroming, dan zal hij met een emmer aan de slag gaan. Breekt de zon door, dan geniet hij in de berm van de zonnestralen.

In mei werd het kunstwerk van Claerbout getest op het metrostation 

Claerbout uitgekozen door college

Net als het hele bouwproces van de metrolijn, was het in 2014 nog spannend wie het kunstwerk bij Centraal zou ontwerpen. Aanvankelijk zou film- en videokunstenaar Fiona Tan een kunstwerk maken voor de halte bij Amsterdam Centraal, ook wel de 'kathedraal' genoemd. Zij trok zich echter terug, waarna kunstenaars Angela Bulloch, Sarah Morris en David Claerbout werden geselecteerd om een ontwerp te maken. Uiteindelijk werd Claerbout door een commissie uitgekozen. 

david_claerbout_video_kunstwerk_noord_zuidlijn.jpg
Het videokunstwerk van David Claerbout
david_claerbout_video_kunstwerk_noord_zuidlijn.jpg

Wandkleed van tulpenblaadjes

Het werk van Claerbout hangt onder de entreehal van metrostation Centraal Station; op het perron van de Noord/Zuidlijn. Ook hier is kunst te vinden. Voor deze entreehal ontwierp Jennifer Tee een Tulpen Palepai (wandkleed) van 37 meter lang. Dat hele kleed wordt in banen van kleurige, gedroogde tulpenblaadjes gelegd, 100.000 in totaal.

Elk station een thema

Elk station heeft een thema: van wijk tot wereld. Daarvoor is gekeken naar de omgeving en de functies van ieder station op zich. Zo is het Centraal Station een plek waar de wereld de stad in komt, dus dat station kreeg het thema 'wereld'. Benieuwd naar alle kunstzinnige haltes? Hier lees je alles over de kunstenaars die de haltes ontworpen hebben. Maar om een écht goede indruk te krijgen van al het werk, kun je ook gewoon de metro pakken en bij elke halte uitstappen. 

Deel dit artikel