Afgelopen zondag opende de tentoonstelling 'Meer Macht' in Museum de Fundatie in Zwolle. De tentoonstelling is samengesteld door 'onze eigen' kunstcriticus Hans den Hartog Jager en er is werk te zien van onder meer Ai Weiwei, Anselm Kiefer, Joseph Beuys en Steve McQueen.

De tentoonstelling Meer Macht draait om de vraag in hoeverre kunst een rol kan spelen in de maatschappij. Kunstenaars willen steeds vaker invloed uitoefenen op de wereld: ze willen hun idealisme tonen, de samenleving verbeteren.

Voor de Chinese kunstenaar Ai Weiwei bijvoorbeeld, liggen kunst en politiek in elkaars verlengde. Met zijn kunstwerken levert hij al jaren felle kritiek op het Chinese regime. In 2011 werd Ai door het kunstmagazine ArtReview uitgeroepen tot meest invloedrijke kunstenaar in de hedendaagse kunst.

Maar er zijn ook kunstenaars die er ondanks hun wil, niét in slaagden om met hun kunst een revolutie teweeg te brengen. Een voorbeeld daarvan is Joseph Beuys die in de kunstwereld weliswaar erg beroemd was, maar daarbuiten nooit werkelijk invloed wist te verwerven.

Hoe kun je er dan voor zorgden dat de maatschappij naar je ideeën luistert? En hoe maak je als kunstenaar je werk zo krachtig dat de wereld er niet omheen kan? Of is de kunstenaar inmiddels te ver verwijderd van de maatschappij om daadwerkelijk invloed te kunnen uitoefenen? Het zijn allemaal vragen die in Meer Macht aan bod komen.

De tentoonstelling is samengesteld door schrijver en kunstcriticus Hans den Hartog Jager. Eerder was hij verantwoordelijk voor de expositie Meer Licht. Meer Macht is t/m 17 augustus te zien in Museum de Fundatie in Zwolle.

Deel dit artikel