Uit 3700 inzendingen is het beeldhouwwerk 'Zelfportret Vincent van Gogh 1889' van beeldhouwer Ien Sluyters en schilder Maud Jongsma-Van Loon vanmiddag uitgeroepen tot publiekswinnaar van de AVROTROS Van Gogh Wedstrijd. Dat maakte beeldend kunstenaar Henk Schut bekend. 20 kunstenaars waren eerder die middag met hun werk naar VondelCS in het Vondelpark in Amsterdam gekomen.

De makers over hun werk

'Met het doel het beroemde schilderij 'Zelfportret uit 1889' van Vincent van Gogh tot leven te wekken, gingen beeldhouwer Ien Sluyters (1973) en Schilder Maud Jongsma – Van Loon (1970) een samenwerking aan. Ien maakte verschillende studies in klei van het schilderij, waarbij zij een groot deel van het schilderij interpreteerde. Dit resulteerde in een krachtig 3-dimensionaal beeld. Een beeld waarmee Maud verder ging. Zij beschilderde enkel de zijde die van Gogh haar gaf en liet het onbekende, onbekend. Een werkwijze die de kijker dwingt het beeld vanuit de juiste perspectief te bekijken. Een perspectief dat het gevoel geeft voor het schilderij te staan. Of is er geen juiste hoek aan te geven en vindt de kijker juist in het onbeschilderde, het duistere en manische van Vincent van Gogh zelf terug?'

Zeer diverse inzendingen

In het kader van het Van Gogh Jaar 2015 startte AVROTROS in april de Van Gogh Wedstrijd. De opdracht luidde: laat je inspireren door Vincent van Gogh. In een maand tijd stroomden er via de cultuurwebsite van AVROTROS duizenden werken binnen. Schilderijen, foto's, beeldhouwwerken, werken van vilt en stof: de inzendingen waren zeer divers. Uit al deze inzendingen maakte de jury, bestaande uit museumdirecteur Axel Rüger en beeldend kunstenaars Marc Mulders en Henk Schut, een voorselectie van 20 werken. Op deze voorselectie kon in de week voorafgaand aan de uitreiking gestemd worden.

Op reis naar Oslo

De makers van het winnende werk hebben een Van Gogh en Munch-reis voor 2 personen naar Oslo van SRC Reizen gewonnen.

Deel dit artikel