De eigenaar van een bedrijf in Los Angeles is erachter gekomen dat hij al jaren vals werk van Andy Warhol aan de muur had hangen. Bij het openen van de lijsten bleken negen zeefdrukken van Warhol vervangen te zijn door kleurenkopieën.

Diefstal

De diefstal van de negen zeefdrukken werd ontdekt toen de eigenaar van het bedrijf waar de werken hingen één van de werken naar de lijstenmaker bracht omdat de afbeelding scheef zat. De lijstenmaker begon te twijfelen aan de echtheid van de afbeelding omdat het werk onscherp was en ook niet gesigneerd of genummerd. Bij nader onderzoek bleken negen werken geen echte zeefdrukken van Warhol maar kleurenkopieën. Naar alle waarschijnlijkheid heeft de kunstroof jaren geleden plaatsgevonden want in 2011 is één van de échte werk nog geveild. Geen slechte buit voor de dieven, de negen werken hebben samen een totale waarde van 300.000 euro.

Warhol

De gestolen werken van Andy Warhol (1928-1987) zijn afkomstig uit zijn wat serieuzere series Endangered Species en Ten Portraits of Jews of The Twentieth Century. Warhol staat met name bekend als een van de hoofdfiguren in de Popart, een kunststroming in de jaren ’50 en ’60 die veelal gebruik maakte van symbolen en materialen uit de westerse consumptiecultuur. Grappig of niet, maar Warhol speelde in zijn werken vaak zelf met de vraag wat kunst is. Hij kreeg tijdens zijn leven dan ook veel kritiek op het feit dat hij geen échte kunst zou maken omdat hij het ‘beeld’ stal. Wie weet had hij deze kunstroof dus helemaal niet zo kwalijk gevonden?

Bekijk de Close Up documentaire over één van de andere grote namen uit de Pop Art:

Roy Lichtenstein – Behind the mirror.

Deel dit artikel