Op 16 oktober 2014 is de tentoonstelling ‘Leiden viert feest!’ officieel geopend in het Rembrandthuis Amsterdam. De tentoonstelling is mogelijk door een nauwe samenwerking tussen het museum en de Universiteit Leiden. Bijgaand werd ook de gelijknamige catalogus gepresenteerd en daar geven we een aantal van weg!

Tekeningen van Leidse grootmeesters

De tentoonstelling bestaat uit 75 zeventiende-eeuwse tekeningen in het bezit van de Universiteit Leiden. Het betreft onder andere werken van Rembrandt, Jan Lievens, Jan van Goyen (zie foto) en Govert Flinck. Het is dit jaar precies 200 jaar geleden dat de Universiteit Leiden in het bezit kwam van een verzameling tekeningen en prenten gedoneerd door de weduwe van Jean-Theodore Royer (een achttiende-eeuwse kunstverzamelaar). De Universiteit Leiden heeft de collectie in de loop der jaren aangevuld en dit jaar is er een speciale selectie te zien in het Rembrandthuis: ‘Leiden viert feest’ in Amsterdam.

De catalogus

De tentoonstelling is tot stand gekomen door een nauwe samenwerking tussen het museum en de universiteit. De conservator van Bijzondere Collecties Universiteit Leiden Jef Schaeps en de Conservator Onderzoek Jaap van der Veen van het Rembrandthuis sloegen de handen ineen voor de expositie en namen tevens de redactie van de catalogus op zich. Het resultaat mag er zijn, de catalogus is prachtig vormgegeven en goed geschreven.

Unieke samenwerking

Jef Schaeps sprak van een “bijzonder selectieproces”. Het had namelijk heel wat voeten in de aarde om tot een representatieve weergave te komen van de collectie. Daarbij zijn niet alleen de allerbekendste werken gekozen, maar ook tekeningen van minder bekende en soms zelfs anonieme kunstenaars. Een goed overzicht van de collectie die normaal niet te zien is voor het grote publiek was het voornaamste doel. Niet alleen het Rembrandthuis profiteert van deze samenwerking, ook de stad Leiden plukt er de vruchten van. De directeur van Leiden Marketing Martijn Bulthuis verwacht dat de tentoonstelling en catalogus Leiden meer op de kaart zetten als kunststad: “Er zijn op dit moment nauwelijks mensen buiten Leiden die weten dat Rembrandt in Leiden geboren is”.

De tentoonstelling ‘Leiden viert feest!’ is van 17 oktober 2014 tot 25 januari 2015 te zien in het Rembrandthuis Amsterdam

Deel dit artikel