Op 11 september 2015 werd Arvo Pärt, de grondlegger van de 'nieuwe spirituele muziek', tachtig jaar oud. Dinsdag 24 november geeft musicoloog Thea Derks een lezing over Pärts lange weg naar succes. Na de lezing is er een gastoptreden van het Cello8tet Amsterdam.

Arvo Pärt

Met zijn welluidende, op oude muziek geïnspireerde stijl, groeide Pärt in de loop van de tijd uit tot publiekslieveling. Zijn weg naar populariteit was lang. De ontwikkeling van Pärt wordt in de lezing van Thea Derks op dinsdag 24 november in VondelCS op de voet gevolgd. Van de eerste, nog klassieke composities via modernistische werken naar de klokachtige ‘tintinnabulistijl’ waarmee Pärt de wereld veroverde.

Gastoptreden Cello8ctet Amsterdam

Derks draait niet alleen muziekvoorbeelden van cd, maar heeft ook het Cello8tet Amsterdam uitgenodigd voor een gastoptreden. De musici hebben persoonlijk contact met Arvo Pärt, die speciaal voor hen een aantal stukken bewerkte. Later die avond is het ensemble hoofdgast bij het AVROTROS-radioprogramma Opium op 4, ook in VondelCS (22.30 – 0.00 uur). De radio-uitzending is gratis bij te wonen; aanmelden is niet nodig.

Thea Derks

Thea Derks studeerde muziekwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam en is gespecialiseerd in hedendaagse muziek. Zij verzorgde hierover cursussen in Het Concertgebouw en het Muziekgebouw aan ’t IJ. In 2014 publiceerde zij de lovend ontvangen biografie 'Reinbert de Leeuw, mens of melodie'.

Meer info en tickets a €10,00 (voor studenten €5,00) voor de lezing zijn te verkrijgen door contact op te nemen met Thea Derks via part2411[at]gmail[dot]com.

In september dit jaar speelde het Radio Filharmonisch Orkest o.l.v. James Gaffigan het werk 'Cantus in memoriam Benjamin Britten' van Arvo Pärt, tijdens het AVROTROS Vrijdagconcert. Luister het concert terug:

 

Deel dit artikel