Het Letterkundig Museum in Den Haag exposeert vanaf 16 mei meer dan tweehonderd selfies (of: ‘fotografische zelfportretten’) van schrijfster Heleen van Royen.

De selfies van Van Royen zijn inmiddels wel bekend, want ze haalt er regelmatig het nieuws mee. Zo twitterde de schrijfster de afgelopen jaren diverse pikante foto’s van zichzelf en werd ze in maart 2013 zelfs tijdelijk van Facebook verbannen vanwege het plaatsen van een foto van haar tepel.

Die foto’s worden nu dus in het Letterkundig Museum getoond. Dat gebeurt aan de hand van de vijf thema’s liefde, seks, licht, duisternis en vergankelijkheid. De tentoonstelling wordt, zo belooft het museum, open, eerlijk en niet zonder zelfspot.

Het is de eerste keer dat het Letterkundig Museum een tentoonstelling wijdt aan zo’n populaire hedendaagse schrijfster. Van Royen debuteerde in 2000 met ‘De Gelukkige Huisvrouw’, waarvan meer dan een half miljoen exemplaren over de toonbank gingen en dat later ook werd verfilmd. Daarna veroverde ze de bestsellerlijsten met onder meer ‘Godin van de jacht’, ‘De ontsnapping’ en ‘De mannentester’.

Heleen van Royen – Selfmade is te zien tot 7 september 2014. Bij de tentoonstelling verschijnt ook een gelijknamig boek met een selectie van de gepresenteerde foto’s en een inleiding van Hans Aarsman.

Deel dit artikel