Een paar dagen geleden ging er een bijzondere expositie van start in het Groninger Museum, genaamd ‘Song Dong, Life is Art, Art is Life’. In de tentoonstelling nemen de gigantische installatie Waste Not en de wereldkaart die Song Dong van snoep een prominente plaats in.

Song Dong

De Chinese Song Dong (1966) is een hedendaagse kunstenaar die zich bezighoudt met sculpturen, installaties, performance, video en fotografie. De Culturele Revolutie had een grote invloed op het leven van zijn ouders en dit werkte door in het leven van Song. Familierelaties en materiële cultuur zijn dan ook belangrijke terugkerende thema’s in zijn werk. 

De tentoonstelling

‘Song Dong, Life is Art, Art is Life’ is zijn eerste grote solotentoonstelling, bestaande uit video’s, installaties en fotografie. Het opvallende werk *Waste Not neemt binnen de tentoonstelling een prominente plaats in. De installatie bestaat uit de huisraad die zijn moeder door haar verzamelwoede bijeenbracht en bestaat uit meer dan 10.000 voorwerpen.

*Waste Not was t/m 18 oktober 2015 te zien, en is inmiddels dus geen onderdeel meer van de tentoonstelling. Overige werken zijn wel t/m 1 november 2015 te bekijken.

Wereldkaart

Naast een met veldbloemen begroeide heuvel van afval en een grasmat gemaakt van groene slagroom, is er ook een wereldkaart opgebouwd uit duizenden snoepjes te zien. Het publiek mag hier gerust van pakken, maar wel onder het toeziend oog van drie bijzondere sculpturen van Chinese bewakers.

De tentoonstelling ‘Song Dong, Life is Art, Art is Life’ is van 12 juni t/m 1 november 2015 te zien in het Groninger Museum.

Deel dit artikel