Ons land telt een ongekend aantal lokale musea. Op veler verzoek duiken wij dan ook dieper in de provinciale schatkamers. Mijn naam is Robin Bosch en namens MUZE magazine neem ik je mee naar een tentoonstelling in een van de lokale musea van ons land. Dit keer arriveer ik op een stralende dag bij museum de Voorde in Zoetermeer.

Museum de Voorde

In een splinternieuw pand aan een gezellig plein in Zoetermeer vind ik het eveneens splinternieuwe Museum de Voorde. Een museum dat gaat over de mens en zijn bijzondere grillen. Over onze verschillen en overeenkomsten. Over hoe die ontstaan en over hoe jij ermee omgaat. 

Oog voor detail

Deze tentoonstelling maakt fantastisch duidelijk dat iedereen het thema respect op een ander onderwerp betrekt. Van respect voor de dood en respect voor elkaar tot aan respect voor dieren, of voor de omgeving waar je je in begeeft.

Sommige werken vertellen dit op heel persoonlijke manier, andere juist universeel of bevatten een knipoog. Die verscheidenheid maakt de tentoonstelling echt verrassend. Aan de hand van drie van mijn persoonlijke favorieten probeer ik een beeld te schetsen. 

Iriée Zamblé - Drip too hard, don’t stand too close

Iriée Zamblé - Drip too hard, don’t stand too close
Iriée Zamblé - Drip too hard, don’t stand too close
Iriée Zamblé - Drip too hard, don’t stand too close

Het eerste werk dat me direct naar zich toetrekt is dit werk van Iríee Zamblé. Een portret uit 2021 van vijf figuren die je heel indringend aankijken. Vastberaden en ongedwongen figuren die zich de ruimte van het doek, en daarbuiten, helemaal toe eigenen.

In haar werk zoekt Zamblé naar een beeldende herdefiniëring van wat zwartheid is, en kan zijn. In het verleden is zwartheid een uitvinding geweest tot onderdrukking en door middel van beeldtaal zijn deze ideeën versterkt. In dit werk spelen taal, mode en zwarte mensen de hoofdrol op een krachtige manier die het perspectief op normativiteit doet kantelen. 

Kamile Cesnavicuite - Cleaner

Kamile Cesnavicuite - Cleaner
Kamile Cesnavicuite - Cleaner
Kamile Cesnavicuite - Cleaner

Nog een werk dat direct opvalt wanneer je de zaal betreedt. Een surrealistisch figuur in felle kleuren. De realiteit van veel kunstenaars is dat zij niet alleen van hun kunst kunnen leven. Kamile Cesnavicuite werkte onder andere als schoonmaakster.

De kleurrijke figuur draagt een soort traditioneel huishoudschort. Het hoofd hangt ongemakkelijk achterover, alsof het op het punt staat eraf te vallen. Een boodschap over respect blijven houden voor jezelf. Want de ‘working class’ loopt vaak met het hoofd in de wolken en droomt van betere tijden die vaak geen realiteit wordt. Juist dan moet je goed uitkijken dat je je hoofd niet verliest. 

Bilal Chahal - Untitled

Bilal Chahal - Untitled
Bilal Chahal - Untitled
Bilal Chahal - Untitled

Bilal Chahal spreekt zes talen, maar kan eigenlijk maar in één taal echt goed communiceren: die van zijn hart. Het is bijna geen schilderij meer, maar een 3D-object. Grof, gelaagd en met veel reliëf.

Opgebouwd uit heel veel kleur, iets dat je pas ziet als je er met je neus bovenop staat. Welk materiaal Chahal gebruikt, is het geheim van de chef. Maar het voelt alsof hij verf, stof en pleistermateriaal combineert tot een sprekend kunstwerk. Een bijzonder werk dat je letterlijk en figuurlijk kan voelen. 

Respect! in Museum de Voorde is nu te zien tot en met 7 juli 2022.

In ieder mens schuilt een kunstliefhebber, als je maar weet hoe je moet kijken. Met MUZE opent AVROTROS de ogen van kijkers. Een magazine met een missie: iedere Nederlander van kunst laten genieten. Wil je dit zelf ervaren? Vraag hier je gratis proefexemplaar aan!

Deel dit artikel