Tarantella's zijn gepassioneerde dansen om aan de dood te ontkomen. Christina Pluhar zorgt met haar L’Arpeggiata op deze LP voor de muziek bij deze dansen.

Tarantella

De Tarantella is een oude Italiaanse dans. De legende gaat dat de dans is genoemd naar de tarantulaspin. Een spin waarvan men dacht dat de beet dodelijk was. De beet zou te bestrijden zijn door te dansen. De Tarantella is een Italiaanse dans in 6/8 of 4/4 maat, gekenmerkt door de snel ronddraaiende paren. Hoewel al lang bekend is dat een beet van de tarantula slechts slaperig maakt, leeft de tarantella als dans nog voort.

Pluhar en l’Arpeggiata

Christina Pluhar is een Oostenrijkse harpiste, theorbiste en gitariste en ze is oprichtster en leidster van het ensemble L’Arpeggiata. Dit ensemble geldt als een van de grootste avonturiers van de oude muziek. Met haar door snaarinstrumenten gedomineerde ensemble biedt Pluhar een hedendaagse blik op bekende en onbekende barokmuziek.

Tous Les Soleils

Liefhebbers van Franse films herkennen de muziek op de LP wellicht ook uit de film Tous Les Soleils van Philippe Claudel. Claudel kreeg de cd 'La tarantella' van Pluhar cadeau voor een verjaardag en werd gegrepen door de muziek. “Een half jaar lang beluisterde ik de cd iedere dag. De muziek prikkelde mijn fantasie. Wanneer ik ernaar luisterde, verschenen er vanzelf personages en scènes in mijn hoofd. Zo ontstond het verhaal voor Tous Les Soleils. Terwijl ik aan het scenario werkte, zette ik de cd steeds weer op.”

LP-info

La Tarantella

Anditotum Tarantulae

Lucilla Galeazzi [volkszangeres]

Marco Beasley [tenor]

L’Arpeggiata o.l.v. Christina Pluhar

Alpha Classics ALPHA 541

Benieuwd naar de LP? (verlopen)

Wij mogen vijf exemplaren van de unieke LP (let op, dus geen cd!) weggeven. Stuur om kans te maken een mailtje naar klassiek[at]avrotros[dot]nl met als onderwerp 'Prijsvraag Christina Pluhar’ en vermeld daarin uw adresgegevens en het antwoord op de volgende vraag: L’Arpeggiata speelde afgelopen augustus tijdens het Festival Oude Muziek in Utrecht. Welke componist stond centraal in dat concert? Bekijk het concert hier en let vooral ook op de indrukwekkende toegift vanaf 1:19:30. Het goede antwoord was Francesco Cavalli. De winnaars zijn mevr. Zuiderbaan uit Leeuwarden, dhr. Van der Kraan uit Haarlem, mevr. Icario-Eyssen uit Puth, mevr. Kertodikromo uit Hoogezand en mevr. Schreuders uit Amsterdam. Van harte gefeliciteerd!

Bekijk een voorproefje:

 

Deel dit artikel