'Corona, wat een shock. In één klap de culturele sector op z’n gat. Ik werk in drie verschillende werelden: theater, televisie en kunst en afgelopen voorjaar heersten in alle drie vooral onzekerheid en chaos', vertelt Lucas De Man in kunstmagazine MUZE.

'Iedereen stond in paniekstand. Inmiddels zijn we godzijdank een fase verder. Er is zo veel nieuwe creativiteit ontstaan bij musea, festivals en theatergezelschappen. De drang om te communiceren met een publiek – in wat voor vorm dan ook – is niet te stoppen. Iedereen heeft zichzelf opnieuw moeten uitvinden.

Bewuste keuze

Belangrijke aspecten zijn aandacht en verdieping. In musea moet je een tijdslot reserveren en dus meer moeite doen om binnen te raken. Da’s een andere ervaring dan op de bonnefooi binnenstappen: je maakt bewuster een keuze om iets te bezoeken. Dat alleen al heeft een enorme impact op de beleving.

Ook zijn makers op zoek naar nieuwe vormen van creëren. Met het team waarmee ik ook theater en televisie maak, heb ik een alternatief online programma samengesteld voor de Y20, de jeugdige versie van de G20-conferentie. Talkshows hoeven niet live te zijn en kunnen dus met meer zorg worden voorbereid en opgenomen. Met een fantastisch resultaat! En je bereikt online een groter publiek dan bij een livecongres.

Amsterdam Light Walk gecanceld

"Steeds hebben we de opzet van het festival aangepast aan de nieuwe omstandigheden; zo werd al snel duidelijk dat de vaarroute geen doorgang kon vinden. Helaas zijn we nu op een punt aangekomen waarbij het helemaal niet meer mogelijk is om groepen mensen bij elkaar te brengen. Dit heeft tot gevolg dat wij het moeilijke besluit hebben moeten nemen om ook de Light Walk niet door te laten gaan dit jaar. Samen met de kunstenaars en onze partners steken wij als team nu al onze energie in deze nieuwe benadering, zodat we toch verlichting kunnen brengen in donkere dagen."

Ook gooiden we het roer om bij het Amsterdam Light Festival, waar ik de komende twee jaar de creatieve leiding heb. Normaal varen honderdduizenden bezoekers in bootjes langs de mooiste lichtgevende kunstwerken. Dat kan nu niet. 

Dus kunst in tijden van corona kan zeker, door flexibel te zijn en niet bang te zijn om verschillende disciplines met elkaar te combineren. Daardoor kun je meer verdieping vinden dat je aanvankelijk verwachtte.

Dit artikel is afkomstig uit MUZE. Benieuwd naar meer artikelen uit het kunstmagazine van AVROTROS? Vraag dan een gratis exemplaar van MUZE aan. 

Deel dit artikel