November staat bij AVROTROS in het teken van schilderkunst. Ontdek hier hoe klassieke muziek schilderijen tot leven wekt, hoe de muziek klonk in de tijd van Vermeer en Rembrandt en hoe kunst en klassiek elkaar versterken in de online serie [email protected]

Op de AVROTROS Kunst website worden er deze maand verschillende activiteiten rondom schilderkunst georganiseerd. Zo zijn er documentaires en specials in Kunstuur en Close Up en is er een schilderwedstrijd met het thema ‘Het Stilleven’, waaraan een spectaculaire prijs hangt: het winnende schilderij komt in het Bonnefantenmuseum te hangen!

Heeft u inspiratie nodig voor de stillevenwedstrijd? Kunst en Kitsch-expert Willem de Winter legt aan de hand van een stilleven van Henk Helmantel uit wat een stilleven is. Bekijk de aflevering.

Spotifylijst

De Gouden Eeuw

Componisten zoals Sweelinck en Huygens vonden inspiratie in de werken van de schilders Vermeer en Rembrandt. Beluister hier de prachtige Spotifylijst vol muziek uit de Gouden Eeuw:

 

    

Hoe klinkt een schilderij? 

Bekijk een aantal registraties van klassieke concerten waarin de schilderkunst een hoofdrol speelt.

Hoe klinkt een schilderij? Het Huygens Duo (mezzosopraan Leonore van Sloten en luistist Arjen Verhage) brengt het schilderij 'Een jonge vrouw die muziek maakt' van de Leidse kunstschilder Gabriël Metsu tot leven.

 

Schilderijen

‘Moessorgski’s schilderijen van een tentoonstelling’ door Radio Filharmonisch Orkest o.l.v. Alexander Lazarev, met Isabelle Faust (viool), in Het Zondagochtend Concert. 

Meisje met de parel

Het Festival Classique Hofvijverconcert 2014 stond dit jaar in het teken van het hernieuwde Mauritshuis, die inspireerde tot prachtige muziek en mooie beelden en choreografieën. Het Hofvijverconcert bracht een ode aan de bijzondere meesterwerken die onze schilderkunst rijk is, met de nadruk op drie bekende schilderijen: Meisje met de Parel van Vermeer, De Stier van Potter en de Anatomische Les van Rembrandt. Bekijk het concert door het Residentie Orkest o.l.v. Eivind Gullberg Jensen.

Online serie kunst & klassiek

In de online serie kunst[at]klassiek vertelt Ko van Dun in acht afleveringen over de link tussen kunst en klassiek. Bekijk de afleveringen in het archief.

Deel dit artikel