30 oktober gaat het tweede seizoen van Maestro van start. In het televisieprogramma strijden acht BN’ers, o.a. Carlo Boszhard, Lucille Werner en Susan Smit, om de titel ‘Maestro 2014’. Wie wordt dit jaar de beste dirigent?

In acht weken ontwikkelen de deelnemers onder leiding van professionele coaches zich tot dirigent van het 65-koppig Balletorkest, ook wel het Maestro-orkest genoemd. Het programma wordt gepresenteerd door Frits Sissing, vanuit de Philharmonie in Haarlem. De deelnemers van dit jaar zijn Carlo Boszhard, Marlies Dekkers, Frans Duijts, Oscar Hammerstein, Sylvana Simons, Susan Smit, Spike van Zoest en Lucille Werner. Elke week worden de BN’ers beoordeeld door een toegewijde en professionele jury. Dit jaar bestaat de jury opnieuw uit Otto Tausk (dirigent), Isabelle van Keulen (violiste) en Dominic Seldis (contrabassist bij het Koninklijk Concertgebouw Orkest).

30 oktober

In de eerste aflevering worden de BN’ers gelijk in het diepe gegooid. Ze krijgen een partituur en een baton en worden meteen voor het orkest gezet. Na de vuurdoop beginnen de lessen van de professionele coaches. 

Masterclass Dirigeren

Tijdens het tweede seizoen van Maestro zal online een masterclass dirigeren verschijnen, waarin drie enthousiaste muziekliefhebbers de uitdaging aangaan om van het dirigentschap te proeven en u de basiselementen van het dirigeren kunt ontdekken. In totaal komen er vier thema's aan bod: 'Horen en basisemotie', 'Slaan, staan, lichaamshouding', 'Partituur bekijken en lezen en werken met een pianist' en 'Techniek, interpretatie en emotie'.  Op 30 oktober komt de eerste aflevering hiervan online.

Wilt u zelf leren dirigeren? Bekijk de webserie van 2012: 'Dirigeren doe je zo'. In vijf afleveringen leert u de basistechnieken van dirigeren.

Maestro 2012

In 2012 werd Lenette van Dongen uitgeroepen tot ‘Maestro 2012’. Bekijk hier haar optreden als dirigent van het Residentie Orkest op Festival Classique:

 

Maestro, van 30 oktober tot en met 18 december iedere donderdagavond om 20.30 uur bij AVROTROS op NPO1.

Deel dit artikel