Vanavond staat de nieuwe chef-dirigent Daniele Gatti voor het Koninklijk Concertgebouworkest. Dat is voor het eerst sinds zijn benoeming als opvolger van Mariss Jansons. Op het programma staat Mahler’s zesde symfonie, en dat is niet toevallig.

De zesde symfonie

Door vanavond Mahlers zesde symfonie te dirigeren laat Gatti (1961) doorschemeren dat hij Mahler doorgrondt. De componist vertelde ooit zelf over zijn werk: "De Zesde zal raadselen opwekken die alleen maar begrepen kunnen worden door iemand die mijn vijf vorige symfonieën goed in zich opgenomen heeft". Een moedig begin van de nieuwe dirigent bij een van 's werelds beste Mahler-orkesten.

Mahler

Ook Gatti heeft aan Mahler deels zijn internationale faam te danken. Als chef-dirigent van het Royal Philharmonic Orchestra maakte hij een opname van de vijfde symfonie die met lovende recensies werd onthaald. Ook deze symfonie liet hij al eens in Het Concertgebouw klinken. Hans van den Boom sprak hem voorafgaand aan dit concert en vroeg hem naar zijn interpretatie.

 

Concertgebouworkest

Voor het Concertgebouworkest is Mahler (1860-1911) niet nieuw. Een van de eerste dirigenten, Willem Mengelberg, was bevriend met de componist en zette een heuse Mahler-traditie in gang. Op zijn uitnodiging kwam de componist een aantal keer zijn eigen werk dirigeren. Daniele Gatti houdt vanavond de traditie in ere.

Goedemorgen met…

Aanstaande zaterdag is Daniele Gatti te gast in 'Een Goedemorgen Met'. Hij zal hierin onder andere zijn favoriete muziekstukken uitkiezen. ‘Een Goedemorgen Met’ is zaterdag 29 november van 10:00-12:00 te beluisteren op NPO 4.

Archief interview

Voorafgaand aan zijn debuut bij het Concertgebouworkest in 2008 vertelde Gatti voor de camera over zijn besluit te gaan dirigeren. "Werken met goede musici en mooie composities maakt mijn leven compleet." 

Deel dit artikel