Dominic Seldis is ook dit nieuwe seizoen weer een van de charmante juryleden van Maestro. Deze eerste contrabassist van het Koninklijk Concertgebouworkest is tot veel meer in staat dan het geven van gevat jurycommentaar. Bekijk een virtuoos Paganini concert met Dominic in de hoofdrol: als solist in het Concertgebouw.

Virtuoos

Dominic stopt op zijn veertiende noodgedwongen met vioolspelen: “Ik was een erbarmelijke violist." Op de contrabas blijkt hij echter wel virtuoos en maakt hij snel carrière. Niet alleen als orkestlid, ook als solist weet hij de contrabas goed uit de verf te laten komen. Hij trad op bij onder andere The BBC National Orchestra en The London Symphony Orchestra. Behalve als jurylid in Maestro is Dominic in verschillende muziekprogramma's van de BBC te zien. Ook is hij als docent verbonden aan The Royal Academy of Music in Londen en geeft hij masterclasses.

Zondagochtend Concert

In april 2013 speelde hij in het Concertgebouw tijdens Het Zondagochtend Concert een stuk van vioollegende Niccolo Paganini: Introductie en variaties op 'Dal tuo stellato soglio'. In 'Dal tuo stellato soglio' worden lange, lyrische melodielijnen afgewisseld met snelle, technisch moeilijke passages. Dominic heeft zichtbaar plezier in deze uitdagende muziek en af en toe ontwaakt in hem een ware Paganini.

</div></body></html>

Duivelse Violist

Paganini (1782-1840) deed iedereen versteld staan van zijn vioolspel. Hij had abnormaal lange vingers en de gewoonte om zijn gezicht wit te schminken voor een optreden. Hierdoor vormden zich al snel allerlei spookverhalen: hij zou een duivelse violist zijn en 's nachts op kerkhoven spelen. Paganini hield ervan mooie melodieën uit werk van andere componisten te 'lenen' en te verbeteren naar eigen inzicht, zodat zijn virtuoze spel tot recht zou komen. Maar de melodieën die Paganini zelf schreef inspireerden ook weer latere componisten, zoals Liszt. Voor de variaties op 'Dal tuo stellato soglio' leende Paganini een melodie van zijn bewonderaar, de operacomponist Rossini (1792-1868).

Deel dit artikel