Dat de jury van Maestro vol topmusici zit, blijkt ook uit de carrière van Isabelle van Keulen. Dit strenge maar rechtvaardige jurylid droomde al sinds haar 3e over een eigen viool. Op haar zesde mocht ze er eindelijk een vasthouden en in de jaren die daarop volgden wist ze zich op te werken tot een violist én altviolist van de eerste rang. In ons archief is een opname te beluisteren van Isabelle van Keulen op het podium van De Vrijdag van Vredenburg waarin ze een bijzonder stuk van Mozart speelt.

Sinfonia Concertante 

Op vrijdag 7 december 2012 speelde Isabelle van Keulen samen met violiste Baiba Scride de Sinfonia Concertante van Mozart. Dit genre werd door de componist zelf bedacht: het is een succesvolle uitbereiding van het ‘gewone’ soloconcert naar een concert met twee instrumenten in de hoofdrol . Mozart (1756-1791) schreef het werk in 1779, toen hij zijn horizon wat verbreed had en voorheen ‘begeleidende’ instrumenten zoals de altviool naar de voorgrond haalde. Waarschijnlijk speelde hij destijds zelf op dit instrument en vroeg hij zijn vader voor de vioolpartij.

 

Inspirerend

Van Keulen is een veelzijdige violiste met een indrukwekkende carrière. Tijdens een van haar concerten, in 1986, inspireerde ze de achtjarige Janine Jansen om professioneel violiste te worden. Opvallend is Van Keulens expertise op twee instrumenten: de viool en de altviool. Ook uit haar andere werkzaamheden blijkt een brede interesse: ze was tot 2006 artistiek directeur van het Delft Chamber Music Festival en werkt met grote dirigenten als Valerie Gergiev. Daarnaast vormt Van Keulen een duo met gerenommeerde pianist Ronald Brautigam en is ze docent (alt)viool en kamermuziek aan het conservatorium van Luzern.

Tango

Onlangs nam ze de complete Beethovensonates op met de succesvolle jonge pianist Hannes Minnaar. Over de muziek zegt ze: “Beethoven is compromisloos en eerlijk, het raakt je direct.” Daarnaast heeft Van Keulen een bijzondere voorliefde voor de warme tangoklanken van Astor Piazzolla – de muziek waarmee ze opgroeide. Op haar zesde kreeg ze van haar ouders een dubbel-LP met het belangrijkste werk van de Argentijnse componist, die ze naar eigen zeggen “grijs heeft gedraaid”. Pas veel later ging ze de muziek zelf uitvoeren. In een documentaire over haar opnamen van deze muziek vertelt ze hoe ze de muziek van Piazzolla ervaart. "Het is een naakte, rauwe emotie die je raakt. Het is niet gepolijst, niet bedacht. Het gaat van hart tot hart."

Deel dit artikel