Maestro jurylid Otto Tausk weet precies te vertellen wat de kandidaten aan hun slagtechniek kunnen verbeteren. Maar hoe slaat de chef zelf? Bekijk hier hoe hij het Limburgs Symfonie Orkest door de eerste vier delen van Grieg's Peer Gynt suite loodst.

Verschillende muziek

Otto (1970) dirigeert het liefst zoveel mogelijk verschillende muziek, "van heel oud, tot heel nieuw". Hij begon zijn muzikale carrière als violist, maar toen de dirigent een keer niet op kwam dagen besloot hij zelf maar op de bok te gaan staan. Dat vond hij zo leuk, dat hij zijn viool aan de wilgen hing. Na zijn studie kon hij snel terecht als assistent van grootmeester Valerie Gergiev bij het befaamde Rotterdams Philharmonisch Orkest. In 2004 mocht hij daar zijn debuut maken. Sindsdien dirigeerde hij onder meer Het Koninklijk Concertgebouworkest, het Residentie Orkest en het Radio Filharmonisch Orkest. Van 2007 tot 2012 was hij chef-dirigent van Holland Symfonia - nu Het Balletorkest - dat zich in Maestro moedig door de kandidaten laat aansturen. Op dit moment is hij naast jurylid dirigent van het Theater- en Symfonieorkest Sankt Gallen in Zwitserland.

Peer Gynt Suite

In 2012 stond Tausk met het Limburgs Symfonie Orkest in Het Concertgebouw in Amsterdam. Op het programma stond de beroemde 'Peer Gynt Suite' van componist Edvard Grieg (1843-1907). De Noorse Grieg schreef deze muziek bij het gelijknamige toneelstuk van Henrik Ibsen. Het toneelstuk volgt de reis van Peer, een Noorse jongen, op de vlucht voor het oordeel van de wereld.

 

Een roerig leven

De suite is later samengesteld en bestaat uit een willekeurige selectie muziek uit het toneelstuk. In deel I, 'Ochtendgloren', ontwaakt Peer na een schipbreuk aan de kust van Marokko waar de eerste zonnestralen over het zand glijden. Deel II, 'Aase's dood', is de dramatische muziek aan het sterfbed van Peer's moeder. Al zijn beslommeringen doen er dan even niet meer toe: "Nej, nu vil vi sammen snakke...", "Nee moeder, we gaan nu gewoon kletsen" zegt de bedroefde Peer. Grieg schreef deel III, 'Anitra's Dans', voor een roerig moment in het leven van Peer: hij belandt bij een bedoeïenenstam en wordt als profeet verheerlijkt. Anitra, de lieftallige dochter van de sjeik, gaat er uiteindelijk met zijn geld vandoor.

De hal van de bergkoning

Deel IV: 'In de hal van de bergkoning' is een van de bekendste stukken van Grieg. Sylvana Simons deed in aflevering twee een dappere poging het Balletorkest aan de trollenkoning te laten ontsnappen. Het stuk werd in het eerste seizoen van Maestro al 'bewerkt' door kandidaat Michiel Romeyn . Otto Tausk laat horen hoe het "eigenlijk heurt". 

Bekijk ook het interview met Otto Tausk.

Deel dit artikel