In de vierde aflevering van Man en Kunst gaat presentator Lucas de Man op zoek naar het ontstaan van De Denker (1881) in Parijs. Lees meer over het beeld en luister naar passende klassieke muziekstukken, gekozen door luisteraars van het NPO Radio 4-programma De Klassieken.

De Denker, het beroemde beeld van een gespierde denkende man van Auguste Rodin, was eigenlijk niet bedoeld als los beeld. Rodin maakte het namelijk als onderdeel van twee grote bronzen deuren, ‘de Hellepoort’,  voor een museum in Parijs. Het museum kwam er niet, de deuren ook niet... maar De Denker was geboren! In Man en Kunst gaat Lucas De Man op zoek naar het ontstaan van De Denker in Parijs. 

> Kijk de uitzending terug

La Divina Commedia

Op de zeven meter hoge Hellepoort zouden wel 186 figuren komen, met een totaal gewicht van wel 8000 kilo. De afbeeldingen baseerde Rodin op de Hel uit het boek La Divina Commedia van de dichter Dante. Voor de vrouwelijke figuren schijnt de minnares en latere muze van Rodin, Camille Claudel, model te hebben gestaan. Lucas neemt ook een kijkje bij het latere afgietsel van het beeld in Singer Laren. Dat werd een aantal jaren gestolen, waarbij de dieven probeerden het beeld in stukken te snijden om het om te smelten. Gelukkig is het beeld inmiddels weer terug en grondig gerestaureerd.

Muziek bij De Denker

Ab Nieuwdorp, presentator van het radioprogramma De Klassieken, koos klassieke muziek passend bij het beeld van Rodin. De lijst werd aangevuld met klassieke suggesties van luisteraars. Beluister alle muziek in de afspeellijst hieronder.

Ab: "Bij De Denker hoort abstracte muziek: alleen zijn met je eigen gedachten. 'Gnossienne nr. 3' van Erik Satie in de orkestversie geeft dat mooi weer. Verstilling, abstractie, proberen heldere lijnen uiteen te zetten. Het is muziek met een 'helikopterview'. De soloversie van datzelfde werk drukt die eenzaamheid misschien zelfs nog wel meer uit, het voelt erg solitair."

 

De mooiste verhalen bij de mooiste kunst

Voor het kunstprogramma Man en Kunst verzamelde presentator Lucas de Man bijzondere verhalen bij de mooiste kunst van Nederland. Liefhebbers konden hun verhaal insturen, die daarna verschenen in de Museumweekgalerij. Olga Dol stuurde een verhaal in over De Denker:

"Vroeger ging ik met mijn kleinkinderen vaak naar het Singermuseum, daar stond buiten De Denker, daar vertelde ik dan altijd over. Een week later stond er in de krant dat hij gestolen was, mijn kleindochter riep: "Oma ze hebben jouw Beeld gestolen." Haar vader is rechercheur en heeft geholpen om hem weer terug te vinden. Nu werk ik al weer een paar jaar in het Singer als gastvrouw. En kan dan steeds mijn lievelingsbeeld zien."

Man en Kunst #4: De Denker | donderdag 21 april 2016 | 22:45 uur (na Nieuwsuur) | NPO 2

Deel dit artikel