In de vijfde aflevering van Man en Kunst neemt presentator Lucas De Man de kijker mee in het boeiende levensverhaal van misschien wel de meest eigenzinnige vrouw van de twintigste eeuw: Charley Toorop. Lees meer over Zelfportret met bontkraag (1940) en luister naar passende klassieke muziekstukken, gekozen door luisteraars van het NPO Radio 4-programma De Klassieken.

‘De wil is alles’, dat was een van de gevleugelde uitspraken van deze krachtige vrouw, die erom bekend stond dat ze haar pittige discussies zelfs door de wc-deur van haar huis in Bergen voortzette. Charley Toorop was de dochter van kunstenaar Jan Toorop, maar koos haar eigen, expressieve, vrije stijl van schilderen. Zelfportretten vormen een groot en boeiend deel van haar oeuvre. Ze leefde voor haar kunst, alles moest ervoor wijken; een bijzondere eigenschap voor een vrouw in die tijd. Haar Zelfportret met bontkraag hangt in More - Museum voor modern realisme in Gorssel. > Kijk de uitzending terug 

Muziek bij Zelfportret met bontkraag

Ab Nieuwdorp, presentator van het radioprogramma De Klassieken, koos klassieke muziek passend bij het zelfportret van Charley Toorop. De lijst werd aangevuld met klassieke suggesties van luisteraars. Beluister alle muziek in de afspeellijst hieronder.

Ab: "De Nederlandse componiste Henriette Bosmans is een tijdgenote van Toorop. In het tweede deel van haar 'Cellosonate in a' klinken donkere klanken; het is muziek die meteen al begint met eenzelfde soort expressieve gestrengheid als de oogopslag van Toorop. Helaas is het werk niet op Spotify te vinden. Een ander toepasselijk werk is 'Een lied voor Spanje', ook van Bosmans. Een Nederlands lied door een Nederlandse componiste. Let vooral op de eerste paar maten en kijk Charley diep in de ogen: het zijn vurige, opzwepende klanken.

 

Man en Kunst #5: Zelfportret met bontkraag | vrijdag 22 april 2016 | 22:50 uur (na Nieuwsuur) | NPO 2

De mooiste verhalen bij de mooiste kunst

Voor het kunstprogramma Man en Kunst verzamelde presentator Lucas de Man bijzondere verhalen bij de mooiste kunst van Nederland. Liefhebbers konden hun verhaal insturen, die daarna verschenen in de Museumweekgalerij. Gert Vierakkers stuurde een verhaal in over Zelfportret met bontkraag:

"Als twintiger zag ik voor het eerst een zelfportret van Charley Toorop. Meteen was ik overdonderd door het mysterieuze van het schilderij. Er gaat zo’n enorme kracht van uit en toch lijkt het heel eenvoudig te zijn geschilderd. Ik ben in de boeken gedoken en zag dat zij veel meer zelfportretten heeft gemaakt, dat was haar handelsmerk zeg maar. Toen heb ik besloten om al haar zelfportretten in Nederlandse musea te gaan zien. Daar heb ik enorm van genoten en dit schilderij is mijn absolute favoriet!"

Man en Kunst #5: Zelfportret met bontkraag | vrijdag 22 april 2016 | 22:45 uur (na Nieuwsuur) | NPO 2

Met speciale dank aan het Kröller-Müller Museum, Museum More en Museum Boijmans Van Beuningen.

Deel dit artikel