Performance kunstenares Marina Abramovic heeft voor nogal wat opschudding gezorgd. Ze start 11 juni 2014 met een nieuwe performance die 65 dagen zal duren. Wat ze daarin gaat doen? Helemaal niets.

De van oorsprong Servische performance kunstenares Marina Abramovic zal van 11 juni t/m 25 augustus 2014 65 dagen lang, zes dagen per week, acht uur per dag niets doen in de Serpentine Gallery in Londen. Volgens Abramovic is dit het meest radicale dat ze kan doen.

Kunst?

De kunstenares is er inmiddels aan gewend dat velen betwijfelen of haar werk wel 'kunst' genoemd kan worden. Dit keer wordt ze er echter niet van beschuldigd geen kunst te maken, maar plagiaat te plegen.

Mary Ellen Caroll

Een groep kunsthistorici en curatoren vindt namelijk dat Abramovic haar idee voor haar nieuwe performance gestolen heeft van de Amerikaanse kunstenares Mary Ellen Caroll. Zij werkt al sinds de jaren negentig met het concept 'niets'. De kunsthistorici en curatoren zijn bang dat het niets van de wereldberoemde Abramovic het niets van Caroll zal overschaduwen, waardoor Caroll haar project niet zal kunnen voortzetten. Zij vinden dat Abramovic op zijn minst moet erkennen dat haar idee niet nieuw is en hebben contact opgenomen met de Serpentine Gallery om erkenning te vragen voor de 'genealogie' van werken met niets.

The Artist is Present

Marina Abramovic staat bekend om haar performances waarin zij zelf niet per se veel doet, maar waarin erg veel gebeurt. Een voorbeeld hiervan is haar performance The Artist is Present, waarvoor ze drie maanden lang zes dagen per week in het atrium van het Museum of Modern Art in New York zat.

Close Up documentaire

De prijswinnende Close Up documentaire Marina Abramovic - The Artist is Present (2012) toont de aanloop naar en het verloop van de performance The Artist is Present.

Deel dit artikel