Is mode kunst? Met die vraag opent modejournalist Milou van Rossum Matisse et la Mode, een bijeenkomst in het kader van Fashion Week Nederland over Matisse en mode.

Stedelijk Museum

Van Rossum gaat in het Stedelijk Museum in Amsterdam in gesprek met Bart Rutten (conservator van de tentoonstelling De oase van Matisse) en modeontwerper Liselore Frowijn, die een collectie baseerde op de cut-outs van Matisse.

Modetentoonstellingen

De laatste tijd schieten ze als paddenstoelen uit de grond: modetentoonstellingen. De Kunsthal Rotterdam presenteerde The Fashion World of Jean Paul Gaultier, in Museum Boijmans Van Beuningen kon je een blik op de mode van de toekomst werpen in The Future of Fashion is Now en binnenkort is in het Gemeentemuseum Den Haag de tentoonstelling Ode aan de Nederlandse mode te zien. Is mode kunst?

Flirt

Van oudsher flirten mode en kunst met elkaar. Zo ontwierp Yves Saint Laurent kleding geïnspireerd op Mondriaan, Picasso en Andy Warhol en kijkt ook Raf Simons, hoofdontwerper van modehuis Christian Dior, regelmatig de kunst af bij schilders als Yves Klein en Jheronimus Bosch. Bij Viktor & Rolf kwam de versmelting tussen mode en kunst deze maand tot een hoogtepunt. Daar gingen de modellen in schilderijen de catwalk op. Met Wearable Art (herfst/winter 2015) beantwoorden zij de vraag of mode kunst is: mode is toegepaste kunst.

Mode en Matisse

In 2013 studeerde Liselore Frowijn cum laude af aan ArtEZ in Arnhem met een collectie geïnspireerd op Matisse. In haar ontwerpen wilde ze de kunstenaar niet kopiëren, maar een ode brengen aan zijn kunst. Ze schaart zich hiermee in lijn met ontwerpers als Vivienne Westwood, Yves Saint Laurent, Paul Smith en Peter Pilotto die zich eveneens door Matisse lieten inspireren.

Cut-outs

Frowijn werd tijdens een Matisse-expositie in Amerika met name gegrepen door het latere werk van de kunstenaar. In de cut-outs van Matisse vond zij een gelaagdheid en dynamiek die haar niet meer los lieten. Door evenals Matisse te knippen en te plakken maakte ze haar ontwerpen. En niet zonder succes. Voor deze collectie ontving ze de Frans Molenaar-prijs en vervolgens de Chloé-prijs. Een ontwerper om in de gaten te houden.

Deel dit artikel