Volgens de studenten van de Akademie voor Kunst en Vormgeving St. Joost is performancekunst nog altijd een ondergewaardeerde discipline. Volgens hen komt de discipline echter steeds meer los van andere kunstvormen en verdient het meer aandacht. Dit zorgt ervoor dat performancekunst-evenementen gestaag groeien en steeds internationaler worden.

Performance

Het begrip performance is vrij breed en bevindt zich ergens tussen muzikale, fysieke en beeldende kunst. Taal heeft hierbij een ondergeschikte functie en is vaak van korte duur. In de jaren 60 speelde performance een belangrijke rol in de in New York ontstane kunststroming Fluxus. Deze stroming probeerde met name muziek en beeldende kunst dichter bij elkaar te brengen en deed dit voornamelijk door middel van festivals en concerten.

Bekende kunstenaars

Een van de meest bekende performancekunstenaars is Joseph Beuys. Hij liet zich onder andere opsluiten met een coyote en nam deel aan meerdere Fluxus-festivals. Ook het voormalig performance duo Marina Abramovic en Ulay is goed bekend bij het grote publiek. Abramovic kwam afgelopen jaar nog in het nieuws met een nieuwe performance waarbij ze 65 dagen niks ging doen. De studenten zeggen echter dat performancekunst uit meer bestaat dan alleen het werk van Abramovic.

Deel dit artikel